125 jaar geleden vertrok de Belgica in Antwerpen naar Antarctica: wat maakte deze expeditie bijzonder?

Biografie VRT NWS

Vandaag is het precies 125 jaar geleden dat in Antwerpen het onderzoeksschip Belgica vertrok richting Antarctica. Het was de eerste wetenschappelijke expeditie ooit naar het gebied. De missie onder leiding van de toen 31-jarige Belg Adrien de Gerlache werd een helse tocht waarbij de bemanning ongepland moest overwinteren in het zuidpoolgebied, iets wat niemand hen ooit voordeed.

Naar aanleiding van de 125e verjaardag van het vertrek van de Belgica naar Antarctica maakte de Koninklijke Bibliotheek in Brussel (KBR) een reconstructie van de expeditie met originele kaarten, krantenknipsels en foto's van toen. De digitale storymap, 'De eerste Antarctische expeditie: in het kielzog van de Belgica' is hier te bekijken. In het artikel op vrtnws.be zijn foto's en informatie uit deze storymap verwerkt.

Biografie van pionier Adrien de Gerlache

Aan het einde van de 19e eeuw restte er nog één grote blinde vlek op de wereldkaart en dat was Antarctica, het continent rond de zuidpool. Het is opvallend dat een jonge Belgische marineofficier, Adrien de Gerlache, erin slaagde om als eerste een wetenschappelijke expeditie naar Antarctica te organiseren. Hij was de Britten, Amerikanen en Scandinaviërs, die veel meer ervaring hadden met poolreizen, te snel af.

'België was absoluut geen land van zeevaarders en had geen traditie van poolreizen', zegt Jozef Verlinden, die onlangs een biografie uitbracht over Adrien de Gerlache. 'Eerst wou de Gerlache meegaan met een Zweedse expeditie naar het zuidpoolgebied, maar toen die niet doorging, groeide bij hem het idee om er zelf een te organiseren. Hij wou België op die manier meer bekendheid geven.'

Lees verder op vrtnws.be en beluister er het gesprek met biograaf Jozef Verlinden.

Lees ook Inge Van Hulle over het boek 'Waanzin aan het einde van de aarde' van Julian Sancton.

Inge Van Hulle is juriste/rechtshistorica verbonden aan het Duitse Max Planckinstituut en onderzoekt onder meer hoe 'nieuw ontdekte' gebieden destijds door hun ontdekkers in bezit werden genomen. Ze las 'Waanzin aan het einde van de aarde' van Julian Sancton, een boek over de zuidpoolexpeditie van de Belgica onder leiding van Adrien de Gerlache en kwam erover vertellen in Interne Keuken (juni 22) op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief