100 jaar geleden verscheen 'Ulysses' van James Joyce: berucht boek verkoopt nog steeds (maar weinig lezers raken er doorheen)

VRT NWS

'Ulysses', de vuistdikke roman van de Ier James Joyce, is precies een eeuw oud. Vind je deze mijlpaal uit de literatuur nog in de boekhandel? Antwoord: ja. Zelfs in verschillende versies en vertalingen. Maar het blijft een moeilijk boek om uit te lezen, zo getuigen lezers én boekhandelaars zelf.

Wat is 'Ulysses'?

Op 2 februari 1922 verscheen de roman 'Ulysses' van de Ierse schrijver James Joyce, een dikke turf waarin hij enkele personages gedurende één enkele dag (16 juni 1904) volgt in Dublin. In een altijd wisselende stijl en in een rijke taal. De titel verwijst naar een Griekse mythe. Net als Ulysses of Odysseus dwaalt de hoofdpersoon rond.

Waarom is het boek zo berucht?

Voor de Britten en de Amerikanen stonden er anno 1922 te veel schunnigheden in 'Ulysses' over seks, masturbatie, kak en pis… Het boek was daar jarenlang verboden. Een dappere Amerikaanse vrouw in Parijs durfde het wel aan om 'Ulysses' te publiceren. Tweede reden waarom de roman berucht is: te ingewikkeld, te moeilijk, waardoor hij vaak ongelezen in de kast blijft staan.

Lees verder op vrtnws.be. Ontdek er meer over 'Bloomsday' en de podcast n.a.v. het eeuwfeest in samenwerking met auteurs en schrijvers. (Margaret Atwood!)

100 jaar geleden verscheen 'Ulysses' van James Joyce: berucht boek verkoopt nog steeds (maar weinig lezers raken er doorheen)
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief