10 boekentips voor Jeugdboekenmaand

Kinder- en jeugdboeken LangZullenWeLezen

Het is dit jaar de 50ste editie van Jeugdboekenmaand. Met het thema ‘Lezen is een feest!’ wil organisator Iedereen Leest het lezen vieren met iedereen die wil. En daar horen natuurlijk ook boeken bij. Op www.jeugdboekenmaand.be vind je een heleboel titels (voor 3 tot 15 jaar) die het feest weerspiegelen dat lezen is. Want lezen is zo veel, dat er voor iedereen wel ergens een boek is dat past. Deze 10 boeken ádemen dus leesplezier en zijn de boekentips van Iedereen Leest voor de Jeugdboekenmaand.

1. De fantastische vliegwedstrijd - Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan Van Doninck (ill.) - Querido, 2020

De vogels houden een grote vliegwedstrijd. Tien teams gaan van start, elk in een bijzonder voertuig. Tijdens de race komt het ene team na het andere in de problemen: Team Flamingo kan niet opstijgen, de brandstoftank van de toekans lekt en team Specht valt helemaal stil. Voor al die pech blijkt er een verklaring, zo merk je op het einde.,Een spannend en dynamisch kijk- en zoekboek waar jonge lezers zelf uitzoeken wat er aan de hand is.

2. De vrolijke vier seizoenen: kijk- en zoekboek - Rotraut Susanne Berner - Lannoo, 2017

Lente, zomer, herfst of winter: het leven in en rond de stad bruist altijd. Dat merk je in dit grote kijk- en zoekboek, waar we dieren en enkele kleurrijke personages volgen. Oskar zoekt zijn gans, poes Mingus jaagt op muizen en Niko de papegaai maakt het telkens weer bont. En vind je de vos?    Een zoekboek met warme en aantrekkelijke prenten, om in te blijven kijken en samen verhalen te maken.

3. Ridders kussen niet  - Jan De Kinder - De Eenhoorn, 2020

Rosalie wil een kus van Jef. Maar Jef wil niet, want jongens kussen niet. Toch wel, vindt Rosalie. Waarop Jef een ridder wordt, want die kussen zeker niet. Natuurlijk heeft Rosalie haar antwoord al klaar…    Fantasierijk verhaal met levendige illustraties, van onvolprezen dubbeltalent Jan De Kinder. En met een einde dat alle jonge ridders en ridderinnen zal doen grinniken. 

4. Alfabet - Charlotte Dematons - Hoogland & Van Klaveren, 2020

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… een banaan met badeend in een badkuip op een berg. Gevonden? Kijk nog eens goed en je ontdekt vast ook een bloemkooltje in een blauwe buggy en een baardaap bovenop een boekenkast. En wat bespreekt die bordurende beer met beugel in bolero met de buurman? Op dit ABC-boek raak je nooit  uitgekeken! Voor iedere letter van het alfabet vind je een grote kijk- en zoekprent vol kleurrijke details en grapjes. 

5. Sprookjes met de kleur van henna - Riet Wille en Arevik D'Or (ill.) - De Eenhoorn, 2019

In dit sprookjesboek worden zeventien sprookjes uit Bulgarije, Marokko en Turkije naverteld. De korte en eenvoudige zinnen maken het een ideaal boek voor jonge lezers of om samen te lezen. Sommige verhalen staan op rijm en af en toe wordt er met de bladspiegel gespeeld. De nieuwe en bijzondere woorden uit dit boek worden achteraan uitgelegd in een verklarende woordenlijst.
De kleurrijke illustraties brengen de sprookjes helemaal tot leven!

6. Dit boek gaat niet over Mevrouw Moes en haar kakkerlakken - Marieke van Hooff en Melvin (ill.) - Bakermat, 2018

Maak kennis met de familie Ginderachter: papa Filip, mama Astrid en zoon Wigbert worden elke voormiddag een paar uur heel erg wiebelig. Dan kunnen ze niet stilzitten. Dat is vaak onhandig, maar soms komt het van pas! Bijvoorbeeld wanneer de familie Ginderachter de president van Madagaskar gaat helpen na een staatsgreep... Dit boek gaat dus NIET over mevrouw Moes – de nieuwe juf van Wigbert – en haar kakkerlakken!

7. Het raadsel rond het rode huis - Bianca Nederlof en Conz (ill.) - Clavis, 2020

Bren wil heel graag op vakantie, maar zijn vader heeft er geen oren naar. Saai! Maar dan komt Oom Waldo langs met zijn oude camper. Hij wil een oud document vol vreemde symbolen ontcijferen. Daarvoor moet Oom Waldo naar hotel Het Rode Huis, diep in het Zwarte Woud. Bren gaat met hem mee, want hij heeft zin in vakantie, maar hij krijgt er een spannend avontuur voor in de plaats vol duistere spreuken, vampiers en magische poorten. Een magisch en spannend boek dat je in één ruk wil uitlezen!

8. Er was misschien eens: 20 verhalen die waargebeurd zijn. Of niet? - Kamiel De Bruyn en Yarne Daeren (ill.) - Van Halewyck, 2020

Kan een poes postbode worden? Is het mogelijk om een vliegtuig op te eten? En denk jij dat een ridder frietjes heeft uitgevonden? In dit boek lees je twintig verhalen die misschien echt gebeurd zijn, maar misschien ook niet. Aan jou om te raden en de waarheid te ontdekken! Een boek dat je uitdaagt om na te denken en waar je ook nog iets van opsteekt.

9. De lantaarnaansteker - Aline Sax en Ann De Bode (ill.) - De Eenhoorn, 2019

Iedere avond trekt de lantaarnaansteker door de stad om de lichten aan te steken. Bij ieder huis kijkt hij even naar binnen. Hij ziet wachtende jonge vrouwen, een eenzame vreemdeling en een stilzwijgend ouder koppel. De lantaarnaansteker wil deze mensen graag helpen. Wanneer hij de slaap niet kan vatten, bedenkt hij een plan om ze allemaal samen te brengen. Een prentenboek met prachtige schilderijen over hartverwarmende ontmoetingen in de stad.

10. Meerminnnen verdrinken niet: een mosselvissersdorp, een stormramp, een meisje - Saskia Maaskant en Vicky Maaskant (ill.) - Davidsfonds/Infodok, 2020

Janna verloor haar vader én haar moeder. Nu woont ze bij haar tante en oom, op het schiereiland Bruinisse in Nederland. Het is begin 20ste eeuw en Janna is een meisje met pit. Ze wil net als buurjongen Dies meevaren naar Antwerpen, om mosselen te verkopen. Ze wil zoveel. En ze droomt, over zeemeerminnen en hevige stormen. Heeft zij er schuld aan, als Bruinisse de grootste storm ooit meemaakt? Een spannend en gevoelig verhaal over opgroeien bij het water.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief