De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

10 boeken getipt door Folio, de vereniging van literaire, culturele en erfgoedtijdschriften

Boekentips LangZullenWeLezen

'Folio' is een organisatie die zo’n veertig literaire, culturele en erfgoedtijdschriften in Vlaanderen verenigt. Ze voedt het beleid, wisselt tussen de leden kennis uit en maakt ze bekender bij het brede publiek. In hun maandelijkse nieuwsbrief krijg je gratis het beste uit de cultuurtijdschriften te lezen. In het voorjaar 2021 evolueert die verzameling topartikels naar een dynamische platformsite.

Al deze cultuurtijdschriften zorgen op hun manier voor verdieping en vernieuwing. Xavier Roelens, dichter en coördinator van Folio, koos tien boeken die in de schoot van de tijdschriftredacties ontstonden: 'Ze bezorgden me persoonlijk diepgang, zetten me tot denken, of een enkele keer tot zingen.'

De 10 boekentips van Folio

1. Waarom een buitenboordmotor eenzaam is - Joke van Leeuwen

De recensies van de lage landen (Ons Erfdeel vzw) inspireren me elke drie maand voor mijn boekenlijstje. Maar ze geven ook zelf boeken uit. Het is moeilijk kiezen, maar ik laat me dan toch aansteken door dit boek over onze taal, het Nederlands. Van Leeuwens speelse humor in woord en beeld valt voor alle leeftijden te genieten. Vraag het maar aan mijn zoon.

2. In het hart van het hart van de schrijn - Anne Kawala

Abonnees op tijdschrift Terras krijgen elk jaar een boek cadeau. Vorig jaar was dat deze prachtige Franse dichtbundel. Kawala vertrekt vanuit een gouden schrijn in Nantes dat ooit, in de zestiende eeuw, het gebalsemde hart van Anna van Bretagne bevatte, om op een indrukwekkende manier de plaats van de vrouw in de maatschappij te bekijken, toen en nu.

3. Het onhoudbare midden - Gijsbert Pols

Geïnspireerd door eerdere essays werd Gijsbert Pols door nY uitgenodigd om Het onhoudbare midden te schrijven. Met inzet van literatuur, geschiedenis en persoonlijke ervaringen toon Pols hoe nefast de “gulden middenweg” is geweest voor de huidige maatschappij. Heel confronterend, omdat het ook heel herkenbaar is.

4. Zelf denken - Harald Welzer

Bij Pols moest ik terugdenken aan dit boek uit 2013, van de de denktank Oikos die werkt aan sociaal-ecologische verandering. Naar dit boek grijp ik telkens terug wanneer ik me de vraag stel: hoe kan ik iets doen? Door mij bewust te maken van mijn alledaagse routines, door de vele voorbeelden én door enkele heldere richtlijnen helpt het me op weg om me te verzetten tegen zaken die ik niet goed vind.

5. Strijdlawijt. Honderd jaar werkmansliederen - Collectief Vive la Sociale

Geschiedenis is meer dan een verhaal van helden en rotzakken. Amsab bestudeert het alledaagse leven en publiceert daar over in boeken en in haar tijdschrift Brood & Rozen. Ik ontdekte hun publicaties toen ik meer over leven en werken in een negentiende-eeuwse textielfabriek wou weten, maar zo botste ik ook op dit aangename, zeer zingbare boek.

6. De Jazzboom - Geert Declercq & Filip Verneert

En nog wat meer guilty pleasure: een smakelijk geschreven boek over jazz. Geert Declercq, een geboren vertellen, en Filip Verneert, hoofdredacteur van het jazztijdschrift 'Jazz & mo', vertellen de geschiedenis van de jazz met veel sappige anekdotes en mooi geïllustreerd door Joris Vermassen. En met Spotify-playlist.

7. Tis of tisni. Over Jan Decorte - Erwin Jans, Johan Wambacq, Pieter T’Jonck, Chris De Stoop, e.a.

Het eigenzinnige taalspektakel van het theaterkoppel Jan Decorte en Sigrid Vinks (vorig jaar nog de Vlaamse Ultima voor Algemene Culturele Verdienste!) is ook zo’n plezier om te horen en lezen. Dit boek, ontstaan in de schoot van het theatertijdschrift Etcetera, belicht in de vorm van interviews, essays, getuigenissen en een chronologisch overzicht het werk van bijna een halve eeuw.

8. Bizarre bibliotheek - Bernard Quiriny

Gonzo (Circus) is meer dan een muziektijdschrift. Ik hou van hun boekenrubriek, omdat je er boeken besproken vindt waar je nergens anders van hoort. Zo had ik al eens prettig-surrealistische verhalen van de Franstalige Belg Bernard Quiriny gelezen en nu, dankzij een recensie, deze kleine roman ontdekt. Ik verlang al naar de kerstvakantie om mijn eigen bibliotheek helemaal her in te richten.

9. Reizen naar morgen - Verschillende auteurs (Toerisme Vlaanderen)

Nu we even beter niet meer reizen, laten we dan nadenken hoe we vakanties en toerisme in de toekomst organiseren. Hoe gaat de toerisme-industrie van 'meer, meer, meer' naar 'beter en waardevoller'? Dit boek bood me voldoende hoop dat ik in de toekomst op een duurzamere manier opnieuw zal kunnen reizen. Ook een mooie combinatie van theoretische inzichten en praktische voorstellen.

10. Deze wereld is geen ergernis waard. Biografie Roger Van De Velde - Ellen Van Pelt

Na de heruitgave van zijn korte verhalen en na het themanummer van Deus ex Machina (dat je, als eindejaarsactie, gratis krijgt als je je abonneert) is er nu de biografie. Ik heb het nog niet gelezen, maar ben benieuwd naar de getalenteerde journalist en schrijver en naar het onmenselijke Belgische gevangeniswezen dat mee zijn ondergang zal inleiden.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief