10 auteurs om te ontdekken tijdens het Passa Porta Festival (21 tot 28 maart)

Literair festival LangZullenWeLezen

'The Author is Present' is de vlag waaronder het vermaarde Passa Porta Festival dit jaar vaart. Noodgedwongen digitaal, maar met een nood die tot deugd werd gemaakt: nu met nog meer internationale gasten, van de Japanse Yoko Ogawa tot Roy Jacobsen uit Noorwegen. Meer dan 80 auteurs zullen voor het voetlicht treden met workshops, interviews en lezingen.

Uit het ruime aanbod selecteerde het Passa Porta-team deze 10 auteurs die je kan ontdekken tijdens het boekenfestival dat loopt van 21 tot 28 maart:

1. 'Inventaris van enkele verliezen' - Judith Schalansky

Hoewel het net voor het begin van de coronacrisis verscheen blijken weinig boeken zo zeer over dit voorbije jaar te handelen als deze bundel essays en verhalen over verlies, of beter gezegd: over wat we verloren hebben en wat dit voor ons, mensen, betekent. Op het festival wordt Judith Schalansky geïnterviewd over haar filosofische mijmeringen over verdwenen diersoorten, vernielde schilderijen en verbrande boeken. En -net zo belangrijk- praat ze over de verbeelding die we nodig hebben om dat wat verdween weer op te roepen.

2. 'De avond is ongemak' - Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld en Lize Spit gaan met elkaar in gesprek tijdens het festival over hun ‘moeilijke’ tweede romans en het thema van verlies in hun werk. Daarbij draagt Marieke Lucas Rijneveld drie nieuwe gedichten voor die ze voor deze gelegenheid schreef.

3. 'Afrolit' - Diverse auteurs

Begint het bij activisme en mondt het uit in literatuur? Of is het net het omgekeerde? Het is een vraag die ongetwijfeld opduikt als je een bundel als AfroLit wilt duiden. Een bundel vol verhalen van jonge getalenteerde schrijvers die samenkomen, niet omdat ze stilistisch verwant zijn, of omdat ze dezelfde achtergrond delen. Hun verbondenheid schuilt in hun anders-zijn. Dalilla Hermans, een van de samenstellers van Afrolit, zag het onaangeboorde talent en bood de schrijvers een podium, eerst in boekvorm en nu ook op het festival.

4. 'Shuggie Bain' - Douglas Stuart

De Schots Amerikaanse auteur won geheel onverwacht maar volkomen terecht met zijn debuutroman de prestigieuze Booker Prize. Hij praat op het festival met Annelies Beck over de voedingsbodem van zijn roman: een jeugd aan de zelfkant van de maatschappij in Glasgow.

5. 'De geheugenpolitie' - Yoko Ogawa

Yoko Ogawa geldt als een van de grootste Japanse schrijvers van de voorbije decennia. Haar roman ‘De geheugenpolitie’ gaat over totalitarisme, stil verzet, en over wat ons nog menselijk maakt als steeds meer van wat we kennen verdwijnt. De auteur leeft teruggetrokken en geeft zelden interviews, we zijn dan ook bijzonder verheugd met haar in gesprek te kunnen gaan.

6. 'De eerste vrouw' - Jennifer Nansubuga Makumbi

Nog steeds blijft literatuur van en over het Afrikaanse continent onderbelicht. Daar komt gelukkig langzaamaan verandering in, mede dankzij de broodnodige vertalingen. Deze groots opgezette epische roman, gebaseerd op het Oegandese scheppingsverhaal, meandert van oude tradities naar hedendaags feminisme. Een aanwinst, op alle vlakken. Schrijfster Catherine Vuylsteke, fan van het eerste uur, gaat in gesprek met Jennifer Makumbi over haar leven, werk en inspiratiebronnen.

7. 'Wildevrouw' - Jeroen Olyslaegers

Met deze roman bouwde Jeroen Olyslaegers voor zichzelf en de lezer een teletijdmachine die ons recht naar het hart van de 16e eeuw voert. Op het festival krijgt het boek een voorstelling op maat van het gekke en opzwepende verhaal zelf, met de gulle vertelstem van de auteur, muziek van Eric Schleichim (Blindman) en zang van Nikkie Van Lierop.

8. 'Duizend ogen' - Samanta Schweblin

Deze Argentijnse schrijfster geldt als een geheimtip onder literatuurliefhebbers. Met ‘Duizend ogen’ schreef ze een bijzonder actueel (en zeer beklemmend) boek over de gevaren van social media én de dingen die we delen (zelfs wanneer we denken ze niet te delen). Schweblin tekent present voor een niet te missen gesprek over haar jonge maar snel groeiende oeuvre. Een aanrader voor mensen die wereldsterren graag vroeg ontdekken.

9. 'De prijs van het bestaan' - Deborah Levy

Autofiction noemt ze het zelf, de trilogie waar Deborah Levy nu aan werkt en thema’s als vrouwelijkheid en feminisme verkent aan de hand van voorvallen uit haar eigen leven en voorbeelden uit de wereldliteratuur, van Marguerite Duras tot Sylvia Plath. Ruth Joos, meesterlijk interviewer en omgevallen boekenkast, gaat de uitdaging aan om hier het gesprek van het festval van te maken.

10. 'Roest' - Jakub Malecki

Een favoriet boek in veel leesgroepen merkten we, en terecht. Schrijfster en filosofe Alicja Gescinska praat met Jakub Malecki over ‘Roest’. Een roman over de lange schaduw van verlies in een mensenleven, over een jongen die op het Poolse platteland opgroeit zonder ouders. Malecki weet met zijn meesterlijke pen zwaarmoedigheid te vermijden en brengt zo een ode aan veerkracht en melancholie.

Meer info over het Passa Porta Festival vind je hier.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief