Welkom bij de club

Simon Debbaut-L'Ecluse

Welkom bij de club

Wie is Thomas van der Meer?

Thomas woont in Amersfoort, Nederland. Hij combineert een heftige job in de ouderenzorg met een leven als auteur en columnist bij de Volkskrant. Zijn debuut 'Welkom bij de club' is het geromantiseerde verhaal van Thomas' transitie van meisje naar jongen. Gek genoeg een bijwijlen hilarische kijk op hoe onhandig de wereld om hem heen omgaat met zijn nieuwe voorkomen. En ook een beetje het verhaal van een Nederlandse man met een Belgische penis.

Als je in transitie bent, ga je door verschillende fasen. Eerst ben je een vrouw. Dan een transgender. Dan een man. En meteen ook homo, in mijn geval. Bij elk van die fasen horen vooroordelen, en die moeten dan maar kloppen. Terwijl ik al die tijd gewoon dezelfde bleef.

Thomas van der Meer in 'Groen Gebladerte'

Kijk

Luister

Listen on Apple Podcasts

Lees 'Welkom bij de club' samen met je leesclub!

Ben je lid van een leesclub of wil je er een starten? Ontdek samen met je clubleden het debuut van de jonge schrijvers uit de podcastreeks 'Groen Gebladerte'. Met deze discussievragen kan het gesprek in je leesclub echt op gang komen. Voor de diehards voorzien we extra lees-, luister- en kijktips. Download ze hier.

Discussievragen

 • In de roman reageren verschillende personages op uiteenlopende manieren op de transitie van Thomas. Hoe zouden jullie die typen reacties categoriseren?
 • Van welke persoon in zijn omgeving ervaart Thomas de meeste steun, denken jullie?
 • Hoe zouden jullie de grootste verschillen beschrijven die Thomas ervaart tussen vrouw-zijn en man-zijn?
 • De hoofdpersoon heeft dezelfde voornaam als de auteur. Vinden jullie het belangrijk om te weten of dit een autobiografische roman is? Waarom (niet)?
 • Op pagina 80 lezen we een dialoog tussen Thomas en zijn moeder. Denken jullie dat Thomas zijn moeder vooral meevraagt naar het ziekenhuis om haar een plezier te doen, of vooral voor zijn eigen gemoedsrust? Waarom denken jullie dat?
 • Zijn er delen van de roman die jullie grappig vinden? Welke delen en waarom precies?
 • De titel van de roman is Welkom bij de club. Op verschillende manier is ‘ergens (niet) bij horen’ een thema in dit boek. Op pagina 12 denkt Thomas bijvoorbeeld ‘Dáár hoor ik in elk geval niet bij’ over een trans jongen die hij bij The Jerry Springer Show zag, op pagina 67 staat dat mannen op zijn nieuws reageerden met ‘Welkom bij de club!’ en op pagina 137 zegt Thomas tegen de voetballer dat transseksuelen en mensen die aan crossdressing doen op verschillende ‘eilanden’ horen. Welke ‘clubs’ komen nog meer aan bod in de roman? En bij welke ‘club’ wil Thomas het liefst horen, denken jullie?
 • Op pagina’s 24 tot en met 27 lezen we over de opdracht die Thomas van zijn psycholoog kreeg om zijn levensverhaal op te schrijven. Is het boek dat wij lezen misschien een uitkomst van die opdracht? Welke argumenten kunnen jullie hiervoor bedenken?
 • Op pagina 70 vertelt Thomas over het ‘Frankensteingevoel’. Wat is dat gevoel precies? En waarom noemt Thomas het zo?
 • Op pagina’s 123 tot en met 127 lezen we hoe Thomas omgaat met en praat over de relatie tussen homoseksualiteit en religie. Gelooft Thomas in God of niet, denken jullie?
 • ‘Ik denk dat ik je wel begrijp’, zegt Matthew tegen Thomas op pagina 145. Daarna vertelt hij over de ontwikkeling van zijn taalniveau in het Nederlands en vraagt vervolgens aan Thomas: ‘Of vind je dit een slechte vergelijking?’. Wat vertelde Thomas hieraan voorafgaand aan Matthew, denken jullie? En welke twee zaken vergelijkt Matthew vervolgens met elkaar?
 • Op pagina 153 valt Thomas Danny aan op straat. Is dit echt gebeurd, of enkel in Thomas’ fantasie, denken jullie? Welke argumenten kunnen jullie bedenken voor beide interpretaties?
 • Wat was voor jullie de grootste eyeopener tijdens het lezen van dit boek?
 • Aan wie zouden jullie dit boek aanraden?
 • Welke ervaringen hebben jullie zelf of in jullie omgeving meegemaakt rond transseksualiteit? Welke aspecten uit de roman zijn op basis van die ervaringen herkenbaar voor jullie?

Lees-, luister- en kijktips

In samenwerking met

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief