Het Perenlied

Simon Debbaut-L'Ecluse

Het Perenlied

Wie is Joost Oomen?

De vrolijkste dichter van Nederland en verre omstreken bracht in 2020 z’n romandebuut uit: 'Het perenlied'. Een magisch-realistisch boek dat zich niet laat samenvatten, net als Joost zelf. Hij treedt graag op met z’n band en doopt het publiek dan met meloensap. Op wilde poëziefeestjes draait hij Spice Girls en Shakira. Hij houdt van Friese poëzie en Tonke Dragt. Momenteel werkt hij aan een nieuw boek.

Op de middelbare school was ik de enige die dichter wilde worden. Op schoolreis naar Amsterdam hadden we vrije tijd om even te shoppen. Ik heb toen De Oostakkerse Gedichten van Claus gekocht. Geen idee wat de rest van de klas mee naar huis naam, maar ik was héél blij met dat boek.

Joost Oomen in Groen Gebladerte

Lees

Joost schreef in 2018 het korte verhaal ‘En van Saffraan is Janneke-maan’, over een ruimtereiziger met heimwee, tijdens de schrijfresidentie van deBuren. Ook liet hij zich door een hoed met een gat inspireren tot de tekst ‘Het gat in de hoed’, dat hij voorstelde op De Nacht van de Geschiedenis.

Kijk

Luister

Listen on Apple Podcasts

Lees 'Het Perenlied' samen met je leesclub!

Ben je lid van een leesclub of wil je er een starten? Ontdek samen met je clubleden het debuut van de jonge schrijvers uit de podcastreeks 'Groen Gebladerte'. Met deze discussievragen kan het gesprek in je leesclub echt op gang komen. Voor de diehards voorzien we extra lees-, luister- en kijktips. Download ze hier.

Discussievragen

 • Herlees eens hoofdstuk 0 en pagina’s 61 tot en met 63. Hoe zouden jullie in jullie eigen woorden beschrijven wat Het Perenlied is?
 • Welke rol speelt de huidskleur van de Bietenkoningin in haar leven?
 • Hoe zouden jullie de relatie tussen de Bietenkoningin en haar vader beschrijven? En de relatie tussen haar en Gabriel?
 • De relatie tussen verbeelding en werkelijkheid kan in Het Perenlied beschouwd worden als een centraal thema. Kunnen jullie enkele voorbeelden noemen van fragmenten die binnen dat thema passen? En op welke manier kunnen jullie de beschrijvingen van Disneyland positioneren binnen dat thema?
 • Hoe zouden jullie de rol van seks beschrijven in deze roman?
 • Vaak gebruiken auteurs vergelijkingen om duidelijk te maken wat ze bedoelen. Niet alle vergelijkingen die de verteller maakt in Het Perenlied werken echter verhelderend. Op pagina 77 wordt de Bietenkoningin bijvoorbeeld beschreven als ‘Ze staat naast Gabriel zoals een giraf naast een witte geit zou staan, zoals een nectarine naast een spruitje ligt.’ En op pagina 140 wordt het huilen van Prinses Kortweg Helen beschreven als ‘Het was alsof er een porseleinen servies huilde.’ Wat vinden jullie van deze stijl?
 • Wat willen de Bietenkoningin en Gabriel precies doen met de naaktfoto? En waarom?
 • Wat hebben de Bietenkoningin en Prinses Kortweg Helen gemeen? En op welke vlakken verschillen ze van elkaar?
 • Leeft Chad Westwick volgens jullie nog, of niet? En leeft Gabriel nog aan het eind van het verhaal? Welke argumenten kunnen jullie in de roman vinden voor jullie antwoorden op die twee vragen?
 • Wat vinden jullie van de beschrijving van de liefde op pagina’s 101 en 102?
 • Doet deze roman jullie denken aan andere romans die jullie hebben gelezen? Welke en waarom? 12. Zoek eens de term ‘magisch realisme’ op (bijvoorbeeld hier). In hoeverre kunnen we Het Perenlied beschouwen als een magisch realistische roman? En hoe kijken jullie nu aan tegen de naam van het personage Gabriel?
 • Herlees eens pagina’s 177 tot en met 183. Waar zijn de chief en zijn zoon het over oneens? Hoe staan jullie hierin? En wat vinden jullie van de beschrijving van ‘vervoering’?
 • Zoek eens op wat de ‘actor-netwerktheorie’ inhoudt. In hoeverre zouden jullie kunnen beargumenteren dat in Het Perenlied ‘de klassieke tegenstelling tussen actieve personen en passieve objecten in twijfel wordt getrokken’, zoals op de Wikipediapagina over die theorie te lezen staat?
 • Wat was voor jullie de grootste eyeopener tijdens het lezen van deze roman?

Lees-, luister- en kijktips

In samenwerking met

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief