Xenomorf

Simon Debbaut-L'Ecluse

Xenomorf

Wie is Jens Meijen?

Werkt als journalist en recensent voor o.a. Humo. Debuteerde in 2019 met zijn betoverende, bezwerende dichtbundel 'Xenomorf' en sindsdien staat de kraan met lof wijd open. In 2020 won hij de C. Buddingh'-prijs won voor beste Nederlandstalige debuut. In 2021 verscheen zijn debuutroman 'De Lichtjaren' (De Bezige Bij) en haalde hij de shortlist van de PrixFintroPrijs Nederlandstalige Literatuur. Hij heeft een zwak voor het postmodernisme van Charlotte Mutsaers, maar bezit ook moppenboeken.

Ik begon te schrijven door een schrijfwedstrijd van mijn studentenvereniging, Babylon. Ik bleek het leuk te vinden om verhalen te schrijven. Toen besefte ik: als ik er iets mee wil doen, is het nu. Ik heb sindsdien elke dag geschreven. En in het begin was het rotslecht.

Jens Meijen in Groen Gebladerte

Lees

Verhoud je tot Multatuli’s streven naar de onbelemmerde waarheid, was de opdracht die de kandidaat-schrijfresidenten in 2020 kregen van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Jens Meijen schreef de tekst ‘Adelaar’ en werd geselecteerd. In DW B verschijnt het korte verhaal ‘Constellaties’, dat hij schreef tijdens de residentie.

Kijk

Luister

Listen on Apple Podcasts

Lees 'Xenomorf' samen met je leesclub!

Ben je lid van een leesclub of wil je er een starten? Ontdek samen met je clubleden het debuut van de jonge schrijvers uit de podcastreeks 'Groen Gebladerte'. Met deze discussievragen kan het gesprek in je leesclub echt op gang komen. Voor de diehards voorzien we extra lees-, luister- en kijktips. Download ze hier.

Discussievragen

 • Hoe interpreteren jullie de afbeelding op de cover van Xenomorf? Wat stelt het beeld voor, volgens jullie? En hoe is het te verbinden aan de poëzie in de bundel?
 • Je zou kunnen zeggen dat de twee hoofdthema’s van Xenomorf de natuur en de techniek zijn. Welke beelden worden van die twee zaken geschetst in de bundel? En hoe verhouden die twee thema’s zich tot elkaar?
 • Op pagina 18 staat cursief: ‘Het internet is al bijna ons brein. Onze hivemind. Ons collectief bewustzijn. Ons geweten vol rioolwater. Duurt niet lang meer.’ In hoeverre zijn jullie het eens met deze bewering?
 • Herlees eens de eerste strofe van het gedicht ‘Een Back to the Future-remake in 2040’ op pagina 23. Op welke plekken zijn jullie weleens teruggekeerd waar alles opeens anders was? Denken jullie dat dit vaker gaat gebeuren in de toekomst? Waarom wel of niet?
 • Hoe interpreteren jullie de titel van het gedicht op pagina’s 27 en 28: ‘Nul’?
 • Het gedicht ‘Walhalla’ op pagina’s 45 en 46 gaat over ‘Wanneer het zover is’, zoals de eerste regel luidt. Over welk moment, welke gebeurtenis of welke ontwikkeling gaat het hier precies, denken jullie?
 • Tijl Nuyts schreef in een recensie over Xenomorf voor De Reactor: ‘[J]eugdherinneringen [worden] gekoppeld aan een beeld dat het menselijk bestaan in perspectief plaatst, en daarmee het centrum van mens naar omgeving verschuift.’ Wat bedoelt Nuyts, denken jullie? En voor welke gedichten uit de bundel geldt dit volgens jullie?
 • In veel van de gedichten uit de bundel spreekt een ik een jij aan. Wie zijn die ik en die jij? (Jens Meijen vertelt hier kort iets over in een interview met Veto). 9. Hier draagt Jens Meijen het gedicht ‘Aquarium’ (in de bundel te vinden op pagina’s 14 en 15) voor bij Poetry International. Welk effect heeft zijn voordracht op jullie? En hoe beïnvloeden de beelden in de video jullie interpretatie van het gedicht? Zijn er na het beluisteren van zijn voordracht delen uit het gedicht die jullie nu extra opvallen?
 • Welk gedicht heeft de meeste indruk op jullie gemaakt? Waarom?
 • Hoe zouden jullie de stijl van Xenomorf beschrijven?
 • Zoek eens op wat ‘ecocriticism’ inhoudt (bijvoorbeeld hier). Hoe zouden jullie deze bundel uitleggen vanuit het perspectief van ‘ecocriticism’?
 • Wat was voor jullie de grootste eyeopener tijdens het lezen van deze bundel?

Lees-, luister- en kijktips

In samenwerking met

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief