Hier is alles veilig

Simon Debbaut-L'Ecluse

Hier is alles veilig

Wie is Anneleen Van Offel?

Columniste, presentatrice, Letterzetter van de stad Kortrijk, en gefascineerd door de Holocaust. Ze debuteerde met 'Hier is alles veilig', over een Vlaamse moeder die op reis door het Beloofde Land de dood van haar stiefzoon een plaats probeert te geven.

Voor mijn boek heb ik vier lange reizen gemaakt door Israël. Ik sliep via couchsurfing bij jonge dienstplichtigen op de bank. En tot mijn grote verbazing vertelden ze mij zonder taboes hun verhaal.

Anneleen Van Offel in Groen Gebladerte

Lees

Anneleen nam in 2016 deel aan de schrijfresidentie van deBuren in Parijs en schreef een columnreeks over haar eerste stappen richting een debuutroman. In 2020 blikt ze, eveneens op de website van deBuren terug op die weg in het stuk ‘Schrijven zonder vangnet’.

Kijk

Luister

Listen on Apple Podcasts

Lees 'Hier is alles veilig' samen met je leesclub!

Ben je lid van een leesclub of wil je er een starten? Ontdek samen met je clubleden het debuut van de jonge schrijvers uit de podcastreeks 'Groen Gebladerte'. Met deze discussievragen kan het gesprek in je leesclub echt op gang komen. Voor de diehards voorzien we extra lees-, luister- en kijktips. Download ze hier.

Discussievragen

 • Hoe interpreteren jullie de cover van Hier is alles veilig? Welke twee beelden lopen in elkaar over en hoe is die compositie te verbinden aan de roman?
 • Hoe zouden jullie de relatie tussen Lydia en Immanuel beschrijven?
 • Waarom zijn Joachim en Immanuel van België naar Israël verhuisd?
 • Lydia ziet op verschillende plekken in het verhaal een scheur of barst, of is daarnaar op zoek. Hoe interpreteren jullie dit beeld? Wat zegt het over haar en haar gemoedstoestand? En over plekken waar ze komt?
 • Op pagina 120 nemen we voor het eerst het perspectief van Immanuel in. Hij komt als verteller meerdere keren terug in het verhaal. Hoe interpreteren jullie dit vertelperspectief? Is Immanuel echt aan het woord? Of zijn dit Lydia’s gedachten over wat Immanuel volgens haar heeft meegemaakt en gedacht? Of is het Ofra’s verhaal over hem? Welke argumenten kunnen jullie bedenken voor deze drie mogelijke interpretaties?
 • Voor deBuren schreef Anneleen Van Offel een essay over het ontstaansproces van de roman. Kijken jullie na het lezen van dat essay op een nieuwe manier naar het boek?
 • Wat hebben jullie over Israël geleerd tijdens het lezen van dit boek?
 • Vinden jullie dat de schrijver met deze roman een standpunt inneemt over de conflicten die spelen in de regio die ze beschrijft? Waarom wel of niet?
 • Dirk Vandenberghe schreef in een recensie over de roman voor De Lage Landen: ‘Hier is alles veilig is een roman die je op verschillende manieren kunt lezen. Als een spannende roadnovel, als een liefdevol moederboek, als een tranche de vie uit een verscheurd gebied, als een coming of age van een jonge Jood.’ Welke beschrijving zouden jullie kiezen voor deze roman? Waarom?
 • Hoe zouden jullie de stijl van Hier is alles veilig beschrijven? Lees eens hoe Jan van Mersbergen Van Offels stijl omschrijft op zijn blog. Zijn jullie het eens met zijn observaties en oordelen?
 • Zijn er andere romans waar jullie aan moesten denken tijdens het lezen van deze roman? Waarom die?
 • Wat was voor jullie de grootste eyeopener tijdens het lezen van deze roman?

Lees-, luister- en kijktipsIn samenwerking met

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief