Willem die Madoc maakte

©Bob Van Mol

Willem die Madoc maakte

Nico Dros (1956) schreef met ‘Willem die Madoc maakte’ een pil van een historische roman over een jongen die aanspoelt op het strand, midden in de middeleeuwen en die de lezer meeneemt naar het ontstaan van het verhaal van Van Den Vos Reynaerde. Dros is historicus en wordt door NRC de Nederlandse Umberto Eco genoemd.

Het boek is niet alleen een kanshebber voor de Boon in de categorie fictie/non-fictie, maar is ook één van de zes romans op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. Andere romans van Dros zijn onder andere 'Noorderburen' (shortlist AKO-Literatuurprijs), 'Ter hoogte van het Salsa-paviljoen' en 'Oorlogsparadijs' - een meeslepende roman over de Georgiërs op Texel tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nico Dros in Culture Club

Op 14 januari stelde het Radio 1-programma Culture Club de 10 genomineerde auteurs voor de Boon voor tijdens een uitzending live vanuit De Grote Post in Oostende. Presentatoren Bent Van Looy en Annelies Moons lieten de schrijvers vertellen over en voorlezen uit hun boek.

Volgens Bent Van Looy is 'Willem die Madoc maakte' een pageturner.

Als student geschiedenis volgde Dros regelmatig Middelnederlandse werkgroepen waarin ook Van Den Vos Reynaerde den fellen metten rode baerde werd besproken. Hij begon al ooit eens eerder aan dit boek, maar haakte af. Vijfeneenhalf jaar geleden wist hij: ‘Nu kun je er niet meer onderuit’.

De Willem uit de titel is ook de Madoc en de Beda in het boek, verklapte Dros in Culture Club. Zijn hoofdfiguur wordt vals beschuldigd van een ernstig misdrijf en moet hierdoor verschillende keren van naam veranderen. Het boek is diep geworteld in zijn kennis van de middeleeuwen. Maar toch wordt hem verweten dat hij erg losjes zou omgaan met de historische feiten. Iets wat Dros weerlegt. 'Nooit heeft iemand geweten wie Willem is, niemand weet wie Madoc was, maar we kennen wel de wereld hierachter. Dus dat zit goed', aldus Dros. Het is trouwens een oer-Vlaams verhaal dat begint in Brugge.

Bekijk het interview met Nico Dros in Culture Club

Op VRT NU stellen alle genomineerden voor de Boon zichzelf voor in een videoportret. Bekijk hieronder al een fragment met Nico Dros.

Jo Boon, zoon van Louis Paul, over 'Willem die Madoc maakte'

Jo Boon, de zoon van Louis Paul Boon naar we de nieuwe literaire prijs is vernoemd, las ‘Willem die Madoc maakte’.

Hoewel hij kanttekeningen heeft bij de levensloop van het hoofdpersonage - hij overleeft heel veel ziektes en huwt meerdere keren - vindt Jo de roman heel lezenswaardig. Niet alleen omdat het verhaal zich afspeelt in onze contreien - Brugge, Gent, Leuven en Antwerpen - maar ook omdat de strijd van de gewone man erin zit. Dit is een facet dat Dros als historicus heel goed kent. Jo vindt het boek 'zeer plezierig geschreven, een pageturner'.

Beluister de mening van Jo Boon op Radio 1 Select.

Beluister het interview met Nico Dros in OORschot

Leestips

- In NRC wordt Nico Dros beschreven als een 'Nederlandse Umberto Eco'. Lees de recensie van 'Willem die Madoc maakte' hier.

- John Vervoort recenseerde ‘Willem die Madoc maakte’ in Het Nieuwsblad. Lees de recensie hier.

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief