Schaduw van Toet

©Bob Van Mol

Schaduw van Toet

'Schaduw van Toet' staat op de shortlist van de Boon in de categorie kinder- en jeugdliteratuur.

Lida Dijkstra en Djenné Fila (ill.) is het duo achter het boek. Het is niet het eerste maal dat ze samenwerken en beiden vielen al meermaals in de prijzen.

Lida Dijkstra studeerde kunstgeschiedenis en archeologie in Leiden. Ze werkte in een museum, maar is inmiddels fulltime schrijfster. Ze heeft boeken voor alle leeftijden geschreven en won tweemaal een Vlag en Wimpel en eenmaal de eerste prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury.

Eerder verscheen van Lida Dijkstra en Djenné Fila (ill.) 'Het beest met de kracht van tien paarden', een wervelende jeugdroman over Theseus en de Minotaurus (genomineerd voor de Boekenleeuw 2020 en de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen). Lida Dijkstra schreef ook 'De ring van koning Salomo', met illustraties van Martijn van der Linden.

Djenné Fila (Tilburg, 1995) studeerde illustratie aan de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda en studeerde in 2017 cum laude af. In 2018 won ze de tweede prijs en de publieksprijs BoekieBoekie Start Award en verscheen een tekening van haar hand in de bundel 'Griekse helden'. Later dat jaar illustreerde ze een van de sprookjes in 'De kikkerbilletjes van de koning' van Janneke Schotveld. In 2019 maakte Djenné haar debuut in de kinderboekenwereld, met 'Het beest met de kracht van tien paarden', geschreven door Lida Dijkstra, dat genomineerd werd door de Vlaamse kinder- en jeugdjury. Kort daarna volgde haar eerste prentenboek 'De vuurvogel', een hervertelling van het wereldberoemde ballet van Fokine en Stravinsky, door gouden griffel winnaar Bette Westera. Djennés illustraties in 'De vuurvogel' werden beloond met een zilveren award tijdens de European Design Awards 2021.

Lida Dijkstra en Djenné Fila in Culture Club

Op 14 januari stelde het Radio 1-programma Culture Club de 10 genomineerde auteurs voor de Boon voor tijdens een uitzending live vanuit De Grote Post in Oostende. Presentatoren Bent Van Looy en Annelies Moons lieten de schrijvers vertellen over en voorlezen uit hun boek.

Lida Dijkstra brengt samen met illustrator Djenné Fila de geschiedenis en architectuur van het oude Egypte tot leven in haar boek 'De schaduw van Toet'. Ze speelt met woorden, de geschiedenis en de actualiteit om het verhaal van Toet en zijn halfzusje Anchesenamon over te brengen.

Lida Dijkstra & Djenné Fila in Culture Club

Op VRT NU stellen Lida Dijkstra en Djenné Fila zichzelf voor in een videoportret. Een voorsmaakje krijg je in onderstaand filmpje.

'De schaduw van Toet' neemt je mee naar de wondere wereld van farao's en piramides

Jonge lezeres Juno Goris las 'De schaduw van Toet' van Lida Dijkstra en vertelde erover in Culture Club. Er staan heel mooie tekeningen in, vindt Juno. Ze zou het boek zeker aanraden: 'ik ben heel blij dat ik het boek gelezen heb'.

Beluister de recensie van Juno Goris op Radio 1 Select.

Beluister het interview met Lida Dijkstra in De Grote Vriendelijke Podcast

Leestips

- 'Hoe meer je weet, hoe langer je leeft, beseft de zus van van de farao.' Bas Maliepard recenseerde 'Schaduw van Toet' in Trouw. Lees het artikel hier.

- 'De zus van Toetanchamon.' Lees hier de recensie van 'Schaduw van Toet' in de Boon-special van De Standaard der Letteren.

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief