Lennox en de gouden sikkel

©Bob Van Mol

Lennox en de gouden sikkel

'Lennox en de gouden sikkel' is één van de vijf boeken op de shortlist van de Boon in de categorie kinder- en jeugdliteratuur.

Voor dit unieke boek sloegen copywriter Zindzi Zevenbergen en beeldmakers Hedy Tjin en Brian Elstak de handen ineen. Tjin en Elstak genieten beiden afzonderlijk bekendheid vanwege hun eigenzinnige tekenstijl, ze zijn regelmatig terug te vinden in landelijke kranten (o.a. de Volkskrant) en tijdschriften. Waar Tjin met viltstift in kleurrijke volvlakken werkt, gebruikt Elstak (winnaar Zilveren Penseel 2018) in zijn schetsmatige scherpe illustraties waterverfkleuren. Nu beide tekenstijlen elkaar raken ontstaat iets geheel nieuws. Voor Zevenbergen is dit haar debuut als schrijfster.

Zindzi Zevenbergen en Brian Elstak in Culture Club

Op 14 januari stelde het Radio 1-programma Culture Club de 10 genomineerde auteurs voor de Boon voor tijdens een uitzending live vanuit De Grote Post in Oostende. Presentatoren Bent Van Looy en Annelies Moons lieten de schrijvers vertellen over en voorlezen uit hun boek.

Schrijfster Zindzi Zevenbergen en illustrator Brian Elstak presenteren hun boek 'Lennox en de gouden sikkel', een avontuurverhaal over dapperheid dat tegelijk ook licht werpt op de sikkelcelziekte.

Bekijk het interview met Zindzi Zevenbergen en Brian Elstak in Culture Club

Op VRT NU vertellen Zindzi en Brian meer over het genomineerde boek. Een voorsmaakje krijg je in onderstaand fragment.

Herbeluister hieronder 'Riaan over 'Lennox en de gouden sikkel''.

Er wordt momenteel hard gelezen om dan uiteindelijk te kunnen stemmen voor wie de Boon mag winnen. Riaan is alvast fan van 'Lennox en de gouden sikkel'. Hij is 9 jaar en heeft het moeilijk met lezen. Hij gaat daarvoor naar de logopedist. Maar dit boek had hij in een ruk uit en krijgt een mooie plek tussen al zijn lievelingsboeken. Hij heeft met het boek veel bijgeleerd over de echt bestaande 'sikkelcelziekte.' En vond de prachtige kleurrijke tekeningen een meerwaarde.

Beluister een interview met Zindzi Zevenbergen in Owru

Lees- en kijktips

- Lees hier de recensie van 'Lennox en de gouden sikkel' in de Boon-special van De Standaard der Letteren.

- Lees hier een recensie van 'Lennox en de gouden sikkel in Trouw, geschreven door Bas Maliepaard.

- Maak kennis met Brian Elstak in dit interview. Hij is beeldmaker voor 'Lennox en de gouden sikkel', kunstenaar en ook auteur van het kinderboek 'Trobi'.

- Bekijk hier meer projecten van illustrator en grafisch ontwerper Hedy Tjin.

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief