De poel

©Bob Van Mol

De poel

Pauline de Bok (1956) studeerde theologie en filosofie. Ze is vertaler en schrijver van literaire non-fictie, en woont afwisselend in Amsterdam en op het Oost-Duitse platteland. Haar boek 'Blankow – of het verlangen naar Heimat' werd genomineerd voor de M.J. Brusseprijs 2008 en verscheen in een Duitse vertaling, net als haar boek 'Buit, een jachtjaar' (2016). In 2021 verscheen 'De poel', dat boek werd genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2021 en nu dus ook voor de Boon.


Pauline de Bok in Culture Club

Op 14 januari stelde het Radio 1-programma Culture Club de 10 genomineerde auteurs voor de Boon voor tijdens een uitzending live vanuit De Grote Post in Oostende. Presentatoren Bent Van Looy en Annelies Moons lieten de schrijvers vertellen over en voorlezen uit hun boek.

'Er zijn hier plekken waar ik nooit kom, omdat ik niet zonder vaste grond onder mijn voeten kan.' Dat is de openingszin van 'De poel'. Het boek onderzoekt het verschil tussen mensen, dieren en alle levende wezens.

Het verhaal speelt zich af in één plek: Mecklenburg, een merengebied in Duitsland. Daar komt ze al 22 jaar: in een oude koeienstal met wat grond eromheen en een waterpoel.. Ze gaat er naar toe, vol verwachting, en voor de eerste maal tijdens de winter is de poel droog gebleven. Dat verontrustte haar enorm en was zo gigantisch vreemd. Voor haar is het een symbool voor wat er aan de hand is met het klimaat ‘want uit het water komt alle leven voort’. Dat is het beginpunt van haar boek. De Bok is dochter van een veearts en in ‘De poel’ reflecteert ze over de veranderende verhouding tot de dieren, die niet altijd ten goede is.

Bekijk het interview met Pauline de Bok in Culture Club

Op VRT NU stellen alle genomineerde auteurs voor de Boon zichzelf voor. Hieronder vind je een voorsmaakje van het videoportret met Pauline de Bok.

Maartje Swillen baat een boekenwinkel uit, gelegen in hartje Leuven. Zij las 'De poel'. In Culture Club gaf ze haar ongezouten mening, die je hieronder kan beluisteren.

Lees- en luistertips

- Lees in De Groene Amsterdammer een passage uit Pauline de Boks boek 'De poel'.

- Marijke Laurense schreef een recensie over 'De poel' in Trouw.

- Beluister het interview met Pauline de Bok over haar boek 'Buit, een jachtjaar' op Radio 1.

- Beluister het interview met Pauline de Bok in Boekhandel Dominicanen over 'De poel'.

- Volg nieuws over 'De poel' op de website van Pauline De Bok.

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief