Zwarte schuur

Door Oek Jong

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Zwarte schuur van Oek de Jong is een roman over leven met trauma en de verwerking ervan, over de vrouwen die Maris in de loop der jaren confronteren met zichzelf en over de kracht van een grote liefde. Op zijn negenenvijftigste heeft schilder Maris Coppoolse een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De internationale pers schrijft erover, het publiek stroomt toe. Maris staat op het toppunt van zijn roem. In de coverstory van een weekblad wordt de bron van zijn obsessieve werk blootgelegd: een misdaad die hij op zijn veertiende beging. Niemand in zijn omgeving is hiervan op de hoogte. Zijn vrienden en bekenden zijn geschokt. Alles begon in een zwart geteerde schuur op een eiland. Dit is het verhaal van een leven dat door één enkele, catastrofale gebeurtenis wordt getekend. Maris Coppoolse heeft ‘levenslang’. We zien hem als kunstenaar in Amsterdam en New York en kijken diep in zijn huwelijk met de levenslustige en avontuurlijke, maar ook door schuld getekende Fran, dat dreigt vast te lopen. Door de coverstory herleeft zijn jeugd en vooral die zondagmiddag op het eiland toen hij meeging naar een boerenschuur en niet mee had moeten gaan.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Rudy Mahieu

op 12/12/2020

Met veel zin aan het boek begonnen, uitnodigende schrijfstijl. Maar de laatste 150 bladzijden zijn er teveel aan. Veel zinloze herhalingen van gelijkaardige feiten...

Lees meer

Door Frank Eulaers

op 03/12/2020

Fantastisch boek, laat zien hoe 2 mensen hun gans leven leiden onder hun jeugdproblemen. Maar uiteindelijk komen ze er goed uit door te blijven praten.

Lees meer

Door André Oyen

op 21/11/2020

Oek de Jong debuteerde in 1977 met een verhalenbundel. Zijn grote doorbraak kwam in 1979 met de roman ‘Opwaaiende zomerjurken’, gevolgd door het even succesvolle ‘Cirkel in het gras’. Zijn werk werd o.a. gelauwerd met de F. Bordewijk-prijs, de Busken Huetprijs, de Zeeuwse Boekenprijs en voor Pier en oceaan’ uit 2012 kreeg hij de Gouden Uil.
Schuldgevoel, leven met - en het verwerken van - een jeugdtrauma, vrouwen, de liefde en expliciete erotiek, het zijn allemaal thema’s waar Oek de Jong graag mee werkt, ook in zijn schitterende werk ‘De zwarte schuur’ waar hij de Boekenbon Literatuurprijs 2020 voor kreeg.
Het boek begint wanneer de negenenvijftigjarige schilder Maris Coppoolse met zijn vrouw Fran op weg is naar de overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De internationale pers schrijft lovend over de tentoonstelling, het publiek stroomt toe en Maris staat op het toppunt van zijn roem. Maar er is iets mis: de verhouding met zijn vrouw is op dit moment niet geweldig. Er lijkt zich een huwelijkscrisis af te tekenen. Ze hebben al een tijd geen seks meer met elkaar, terwijl ze daarvóór erg veel belang hechtten aan seks. Zijn stiefdochter waar hij gek op is, werkt als oorlogsfotograaf in het Midden – Oosten en daar voelt hij zich net als zijn vrouw heel bezorgd over.
Dan is er ook nog een journalist die uitgebreid artikel over Maris' loopbaan gaat schrijven, maar als het coverartikel de dag na de opening verschijnt, gaat het eigenlijk alleen maar over zijn traumatische jeugd. Als veertienjarige jongen in Zeeland was Maris de oorzaak van de dood van een buurmeisje Matty. Hij had dat gegeven dat altijd voor zijn omgeving geheim gehouden. Hij en zijn vrouw zijn door het artikel erg van slag. Eerst zwijgt de familie over het artikel in het blad, maar daarna komen er toch vragen en willen zijn stiefkinderen toch weten hoe het ongeluk of de moord was geschied. Maris geeft daarna zijn versie op het verhaal. Als Maris zijn dochter de volgende dag weer naar Schiphol brengt, lijkt ze begrip te hebben voor zijn kant van verhaal. Maris heeft behoefte aan een paar dagen weg te zijn uit Amsterdam. Hij gaat terug naar Walcheren, de plaats van zijn jeugd, en hij bezoekt het graf van zijn ouders. Ineen staat hij ook voor het graf van Matty. In het hotel ontvangt hij een mail met bijlage van Matty's broer Corné. Daarin staan foto's van de dode Matty.
Samen met zijn vrouw Fran maakt hij een reis naar La Gomera die weer aan seksualiteit is gekoppeld. Zwarte schuur is niet alleen boek over trauma’s en kunst het is ook een boek over de kracht van de liefde . De stijl van Oek de Jong is zeer mooi, meeslepend en helder. De dialogen zijn prachtig en direct. Er druipt ook een erotische sfeer in het verhaal binnen die erg sensueel overkomt. Het boek gaat grotendeels over beeldende kunst maar het hele verhaal wordt heel mooi verpakt in woordkunst.

Lees meer

Door Guy Van de Schoor

op 15/07/2020

Eerste 150 a 200 blz top, dan slabakt het. Net zoals bij films mag het soms allemaal wat korter :-)

Lees meer

Door Matijs Lips

op 28/06/2020

Veel goeds gehoord en gelezen over dit boek, hoopvol begon ik aan het boek met als doel om deze voor de uitreiking van de Libris 2020 uit te lezen.

Het bleek een marteltocht.

Ik kan waardering hebben voor zijn schrijfstijl maar de trage ontwikkeling van het plot en de poging de complexiteit van de menselijke psyche bloot te leggen na 'een ongelukje' kon mij na haar dood in de schuur niet meer boeien. Hades versnipperde voor mij de spanningsboog.

Ik heb het boek na deel II dichtgeklapt en niet weer geopend.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief