De jongen in de gestreepte pyjama

John Boyne

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt. Hun nieuwe huis staat naast een hek dat zich uitstrekt zover het oog reikt, een hek dat Bruno afschermt van de vreemde mensen die hij daarachter ziet bewegen. Op een van zijn ontdekkingstochten ontmoet Bruno een jongen wiens leven en omstandigheden zeer verschillen van die van hem. Toch sluiten de jongens vriendschap, maar het is een vriendschap die niet zonder gevolgen blijft...

Wat anderen schrijven over dit boek

Een echte aanrader!

Het is een fantastisch boek. Het is een van de weinige boeken waarin je een historisch verhaal door de ogen van een 9-jarige jongen kunt zien. Het geeft ook meteen een inzicht in hoe kinderen zich wel hebben moesten voelen in WOII. Ze wisten namelijk zelfs van niks, hun ouders en familie verzwegen wat er gebeurde. Het feit dat ze niet eens doorhadden wat er rond hun gebeurde is wel schokkend, omdat ze er immers vaak mee in "aanraking" kwamen. Het is wel mooi dat Bruno ondanks alle invloed van buitenaf nog steeds wil omgaan met Shmuel. Spijtig dat ondanks de mooie vriendschap het zo moet aflopen. Verder is het een zeer vlot lezend verhaal dat ik persoonlijk iedereen aanraadt om eens te proberen.

De jongen in de gestreepte pyjama is een aangrijpend en spannend boek. Het neemt je mee doorheen het leven van een 9-jarige jongen waarvan de vader hoofd is van de Nazi’s. Je leert de aangrijpende kanten van de Tweede Wereldoorlog kennen en kijkt doorheen de ogen van Bruno naar de vreselijke taferelen die gebeurde in die tijd. Het boek is zo realistisch geschreven waardoor je je echt kan inleven in Bruno. Van het begin tot het einde wordt je meegesleurd ook mede door de fijne schrijfstijl vond ik dit boek echt een aanrader om te lezen. Ik heb een zeer positieve leeservaring gehad en raad iedereen dit boek die graag van spannend maar ook aangrijpende verhalen houdt aan.

Het feit dat dit boek geschreven is door meesterverteller John Boyne is er zeker niet vreemd aan dat dit niet enkel een bestseller, maar ook een "bestlezer" is. Een prachtig verhaal waarin een quasi onmogelijke vriendschap toch ontstaat en eigenlijk een lichtpunt is in de toenmalige wrede wereld(oorlog). Het verrassende einde maakt deze roman echt af en er zijn wel duizend redenen om dit boek te lezen, maar het is voldoende als je echt van boeken houdt, dan gaat dit er wel in als zoete koek.
Wat mij in alle boeken van Boyne vooral aanspreekt in zijn vertelkunst en het feit dat je niet over zijn leesdrempel struikelt.

Afgelopen jaar heb ik het boek 'De jongen in de gestreepte pyjama' gelezen. Oorspronkelijk werd deze uitgave geschreven door John Boyne.Uiteraard werd deze versie in het Engels geschreven maar dankzij vertaler Jenny de Jonge kon ik dit waanzinnige boek in het Nederlands verslinden. 'De jongen in de gestreepte pyjama' of beter bekend als 'The boy in the striped pyjama' was vanaf het jaar 2006 op de boekenplanken te vinden en heeft zowel jonge als iets wat oudere lezers weten bekoren.

De roman gaat over een jongen genaamd Bruno die zijn kindertijd tijdens wereld oorlog twee beleeft. Samen met zijn familie verhuist de jongeman met heel wat tegenzin naar Polen. Langs hun nieuw huis loopt een lang hek, uiteraard is Bruno als avonturier geïnteresseerd naar waar het hek loopt en waarvoor het dient. Tijdens zijn 'ontdekkingsreis' leert Bruno een jongen kennen van ongeveer dezelfde leeftijdscategorie. Het zouden perfecte speelkameraden kunnen worden maar er staat één iets in de weg namelijk het hek. Toch laat Bruno zich niet tegenhouden door het hek en besluit een uitstap te doen naar de overkant.Het leek er in Bruno's ogen veel leuker aangezien er zoveel mensen waren.Wat hij niet wist was dat het er in het concentratiekamp niet zo goed aan toe ging dan verwacht. Ook Bruno werd in deze toestanden betrokken...

Net zoals Eline Grymonprez heb ik een zeer positieve leeservaring van dit boek gehad. De schrijfwijze van de auteur is zeer vlot en aangenaam en net zoals Eline eerder vaststelde, maakt de auteur gebruik van een zeer aparte maar toch originele verwoording. Hierdoor ondervond ik tijdens het lezen heel wat herhaling maar dit zorgde echter voor heel wat duidelijkheid. Hiernaast ondervond ik ook dat ik het zeer aangenaam en behaaglijk vond dat het boek werd gepresenteerd door de ogen van Bruno.

Persoonlijk heeft dit boek mij zeker weten bekoren en hierom raad ik het ook heel wat mensen aan. Ben je een moeilijke lezer en raak je snel de draad kwijt? Dan is dit boek zeker en vast een aanrader voor jou. De combinatie van een aangrijpend verhaal met de iet wat gemakkelijke taalgebruik waarvan deze auteur gebruik heeft gemaakt, kunnen we bevestigen dat dit een fantastisch boek is.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!