Amerikaanse pastorale

Door Philip Roth

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Semour Levov, bijgenaamd 'De Zweed', is op zijn middelbare school een legendarische sportheld die volwassen wordt in het bloeiende Amerika van na de Tweede Wereldoorlog. Hij trouwt een voormalig Miss New Jersey, erft zijn vaders succesvolle handschoenenfabriek en betrekt een schitterend huis. Maar alles wat voor hem van waarde is gaat op een dag in 1968 verloren. Semours geliefde dochter Merry is veranderd van een lief, slim meisje in een norse, fanatiek revolutionaire tiener en zij blijkt verantwoordelijk voor een politiek-terroristische daad. Van het ene op het andere moment verandert Semours verlangen naar een Amerikaanse pastorale in de aangeboren Amerikaanse razernij.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Linda Vermeulen

op 18/08/2018

Complex, krachtig en rijk boek.

De jonge Zweed Levov heeft het allemaal: hij blinkt uit in sport, is joods en blond, atletisch gebouwd, en van buiten even welgevormd als van binnen zijn evenwichtige en diplomatieke karakter. Hij trouwt met de hoofdprijs Miss New Jersey die in 1949 had meegedongen naar de titel Miss America. Hij erft het succesvolle handschoenenbedrijf van zijn vader en ze gaan wonen in een schitterend huis met veertig hectare grond.

Hij is geslaagd in het leven. The American dream komt uit. Succes lijkt maakbaar, afdwingbaar en controleerbaar.

Dan ontploft the American dream. Zijn dochter plaatst een bom in het plaatselijke postkantoor en een man komt om. Vanaf dan is zijn volmaakte leven voorbij. Vanaf dan wordt hij voor de rest van zijn leven verteerd door de vraag: waar is het mis gegaan en hoe is het zover kunnen komen?

Het boek gaat over familie, over eenzaamheid, over het niet kunnen kennen van de ander, over onbegrip, over het leven achter maskers, over het loochenen van de afkomst en op zoek gaan naar een identiteit die volledig breekt met het verleden.

Geen luchtig boek om in je vakantiekoffer mee te nemen, wel om te lezen in de winter als het buiten donker is, gezellig bij het haardvuur en met een glaasje rode wijn, even complex en krachtig als het boek.

Lees meer

Door Diana Delmel

op 10/06/2018

Magistraal boek. Een absolute aanrader

Lees meer

Door Frans De Baets

op 31/05/2018

tussen droom en werkelijkheid liggen tal van praktische bezwaren

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief