Het echte leven

Door Adeline Dieudonné

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Het echte leven van Adeline Dieudonné speelt zich af in een Vinex-wijk zoals er zoveel bestaan. Een naargeestig huis met een kamer vol opgezette dieren, een sadistische vader en een murwgeslagen moeder. Dat is de gezinssituatie van de 10-jarige vertelster. Als zij en haar broertje getuige zijn van een gruwelijk ongeluk, trekt hij zich terug in zichzelf. Nu broer en zus ook elkaar kwijt zijn, lijkt alle hoop op geluk verloren. Maar dan neemt de hoofdpersoon in al haar kwetsbaarheid het lot in eigen hand. Vastbesloten neemt ze zich voor om koste wat het kost de lach op het gezicht van haar broertje terug te brengen. Dat blijkt geen eenvoudige taak. Als ze dan zelf op de proef wordt gesteld – door haar eigen vader – neemt ze zich voor: ik zal in dit leven geen prooi zijn.Het echte leven is het romandebuut van Dieudonné, en werd meteen overladen met prijzen.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Anne Correwyn

op 30/09/2020

Dit boek kon ik moeilijk opzij leggen, ik las het uit op drie avonden. Het is een hard verhaal maar toch leesbaar. Het getuigt van het incasseringsvermogen binnen een gezin. Is tolerantie iets wat je leert of erft? Deze vraag blijft hangen. Het hoofdpersonage is een tiener al vond ik haar taal vrij volwassen. Maar het went. En haar fantasie maakt het geloofwaardiger voor mij. Dit boek is een bijzonder debuut.

Lees meer

Door Rudy BLOM

op 05/08/2020

Prachtig debuut. Mooi taalgebruik en een boeiend maar sterk realistisch verhaal. Zeker een aanrader en een naam om te onthouden.

Lees meer

Door christa coene

op 26/07/2020

Wat een debuut ! leest heel vlot, schitterend taalgebruik ! grijpt je bij de keel ! aanrader!

Lees meer

Door Roland Derveaux

op 19/05/2020

-BOEKSTUKJE- -HET ECHTE LEVEN- -Adeline Dieudonné-

Een boek dat thuishoort in de reeks “Meisjes die kunnen meepraten over een ongelukkige jeugd”, hoge verkoopcijfers gegarandeerd. Een vader met last van woede-uitbarstingen, een moeder die het niet meer ziet zitten. Vader heeft een wat uit de hand gelopen hobby, de jacht op wilde dieren, en gaat prat op de opgezette kadavers of delen ervan. Omdat het eerste kind een meisje is, komt er op zijn minst nog een tweede, en moeder mag van geluk spreken als dat een jongetje is. Dat jongetje wordt dan door de vader gekoesterd en door hem opgeleid om zijn hobby te waarderen en te leren. Het meisje heeft hogere ambities en neemt bijles, maar dat moet verborgen blijven, want het zint de vader niet. Iedere gelegenheid benut hij om het vrouwelijke deel van zijn gezin te kleineren, te terroriseren, te vernederen en tot moes te slaan, hierbij geholpen door het verlies van zijn baan. Zoontje wordt opgehemeld, dochter bijgewerkt. Dochter stelt zich te weer, maar geeft toe aan de verlokkingen van haar hormonen. Haar geheimen komen aan het licht, vader meent dat ze een lesje moet krijgen en zet een “bosspel” op. De situatie loopt uit de hand en, je voelt het al aankomen, het ongelukkige meisje krijgt steun uit onverwachte hoek.
Een tragedie die heel vaardig opgebouwd is, zonder tierelantijntjes, realistisch, recht op het doel af. Als vader toeslaat is de pijn voelbaar, tenzij je zijn overtuiging aanhangt en ervan geniet.

Het echte leven - Adeline Dieudonné - vertaald het uit Frans (La vraie vie - L’Iconoclaste) door Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen - Uitgeverij Atlas Contact - 2019
Boekstukjes - 19 mei 2020 - Delen mag, maar voor commerciële doeleinden geldt ©2020 Roland Derveaux - facebook.com/plezierschrijver

Lees meer

Door Kristiaan Temst

op 19/04/2020

Ik heb dit boek en de auteur ervan leren kennen via een recensie in De Standaard. Ik heb het op de luchthaven gekocht toen ik ging beginnen aan een lange businesstrip en dacht dat ik het wel enkele dagen kon stellen met dit boek. Aan boord van het vliegtuig begonnen en mijn (broodnodige) nachtrust opgeofferd omdat ik het simpelweg niet kon neerleggen! Zeer duister verhaal, maar o zo goed geschreven! Enfin, ik kwam zeer moe aan op mijn bestemming, maar zonder een grijntje spijt; het was heerlijk om dit boek in één lange teug te lezen!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief