De avonden

Gerard Reve

Fictie

3 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
De avonden is een van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse literatuur; het is klassiek geworden als de aangrijpende beschrijving van de saaiheid die Nederland in de naoorlogse jaren beheerste. In Frits van Egters weerspiegelt zich de jeugd, die zijn leven ziet verlopen in zinloosheid, eentonigheid en eenzaamheid. humor en de hoop dat er toch een hoger en groter Iets bestaat, houden hem op de been. De geluiden van afschuw over dit boek, bijvoorbeeld door Godfried Bomans, die meende dat Reves geestelijke gezondheid 'bij een langer aanhouden van deze gesteldheid ernstig gevaar loopt', zijn inmiddels ernstig tegengesproken door de velen voor wie De Avonden het mooiste boek is dat ze ooit lazen.

Wat anderen schrijven over dit boek

De avonden-Gerard Reve
Het boek is een roman die een 'speciale' structuur gebruikt. De personages worden eigenlijk niet beschreven en is moeilijk te verstaan. Zo spreekt men altijd van gebeurtenissen die of wel in een droom plaatsvinden of wel in de echte wereld.

Het boek zet aan om actief na te denken en dus er zelf achter te komen wanneer men van een andere droom spreekt of de echte wereld. Het thema is min of meer duidelijk namelijk dat een mens veel angsten kan hebben in zijn leven en dat laat u er even over nadenken. Wat de zinsbouw betreft, maakt de auteur vaak gebruik van moeilijke woorden maar verandert de context niet. Dat bewijst dat de roman bedoeld is voor mensen die eerder vaak lezen een rijkere taalkennis hebben.

Het verhaal speelt in zich af in 1947, net na het einde van de Tweede Wereldoorlog waarin armoede en honger troef waren in Nederland.
In die jaren hadden jongeren van de leeftijd van het hoofdpersonage amper vooruitzichten en wisten ze niet hoe ze vooruit moesten in hun plat gebombardeerde land. De schrik voor de dood zit er bij Frits goed in.
Frits heeft een kantoorjob, maar het is over de avonden dat het boek handelt, en waarin hij de tijd probeert te verdrijven, 10 dagen lang totdat het oudejaarsnacht is en hij merkt dat hij nog leeft! Wreedheid, eenzaamheid en herhaling van gebeurtenissen komen veelvuldig voor. Zo wordt het voor de lezer niet echt 'leuk' gemaakt om tot het einde van het boek te lezen natuurlijk.

Tegelijkertijd wisselt hij een hoogdravende stijl waarin zijn hoofdpersonage spreekt af met echt vulgaire taal. Dit is ook wel de humor die Reve in dit boek in bracht, waar sommigen onder ons al gevoeliger voor zijn dan anderen. Hoe hij over zijn ouders schrijft, waarover hij puberale commentaar geeft, en hoe hij deze pest, zou eventueel ook als een cynische negatieve humor bestempeld kunnen worden. De bijrollen in het boek krijgen dit taalgebruik echter niet toebedeeld, en komen er grotendeels 'beter' van af.

Ik kom tot de slotsom dit keer dat Reve dan wel een grote naam en een groot schrijver mag zijn, die nu trouwens ook in Amerika succes heeft gekregen, maar dat daarvoor zijn boeken mij nog niet echt moeten bevallen. Drie sterren dus voor het vakmanschap, die twee overige sterren staan teveel voor het leesplezier dat toch ook belangrijk moet zijn.

De Avonden – Gerard Reve

In het algemeen is het boek zeer vaag. Het verhaal is zeer complex en het springt van de ene gebeurtenis naar de andere. Op bepaalde momenten in het boek weet je niet goed over welk personage het nu precies gaat. De personages worden onvoldoende beschreven en er wordt niet voldoende ingegaan op bepaalde gebeurtenissen waardoor het een afstand creëert tussen ‘de personages’ en de lezer. Dit zorgt er dan weer voor dat de lezer zijn aandacht zeer snel verliest.

Het doel van het boek wordt wel duidelijk gemaakt. Het laat je inzien dat gebeurtenissen in je leven grote invloeden kunnen nalaten. Dit kan vaak zorgen voor stress of het kan nachtmerries veroorzaken zoals in het boek. De angst voor de dood wordt ook zeer vaak en duidelijk beschreven. De stijl van het boek is zeer formeel omdat er een bepaalde afstand is tussen de lezer en het verhaal dat alsmaar groter wordt doorheen de verhaallijn.

De Avonden -Gerard Reve
Het boek begint in een zeer vage structuur, een vaag verhaal met personages die zo goed als niet worden beschreven. Het verhaallijn bouwt zich niet spannend op naar het midden en het einde toe, Ook is het boek zeer somber en pessimistisch geschreven waardoor men de aandacht verliest in het boek.

Het hoofdpersonage krijgt elke nacht dromen waarin er verschillende dingen gebeuren, het is echter niet duidelijk wanneer het personage zich in een droom bevindt of wanneer het echt is. Er wordt ook niet aangekondigd wanneer er een volgende droom plaats vindt, wat het boek zeer ingewikkeld en onaangenaam maakt. Het thema wordt echter wel goed naar voor gebracht, namelijk dat een mens verschillende angsten in zijn leven kan tegenkomen. Verschillende situaties die men misschien niet zo zeer verwacht en stress met zich meebrengen.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!