Sprakeloos

Door Tom Lanoye

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Na een beroerte raakt een amateur-actrice en schrijversmoeder haar spraakvermogen kwijt. Langzaam en onherroepelijk takelt ze af, steeds minder in staat om te communiceren met wie haar lief is. Daarover schrijvend maakt Tom Lanoye een meervoudige balans op. Van zijn kleurrijke jeugd in een volkswijk, van zijn worsteling met de liefde, van zijn rol als schrijver, van zijn conflicten met de kleine moederdiva, van de strijd die zij manmoedig voert en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat – en van de blijvende woede en pijn die dat oplevert. Was Kartonnen dozen een monument voor de jeugdliefde van de auteur, Sprakeloos is een aangrijpende ode aan zijn moeder. Tom Lanoye (1958) staat bekend als auteur van bestsellers als Het derde huwelijk, Ten oorlog, Kartonnen dozen en Gelukkige slaven. Er is werk van hem vertaald in meer dan vijftien talen en zes van zijn romans werden verfilmd. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs. ‘Een indringend en onvergetelijk boek.’ DE STANDAARD ‘Moeiteloos naast het beste van Hugo Claus.’ DE TIJD ‘Hartverscheurend en hilarisch.’ DE MORGEN ‘Een verrijzenis van allure.’ DE VOLKSKRANT ****

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Els Decru

op 16/08/2020

Na het lezen van dit boek ben ik even "sprakeloos". Nu kunnen we het enthousiasme van Tom Lanoye voor het woord en het toneel plaatsen.

Lees meer

Door Marie Michiels

op 18/11/2019

In zijn roman Sprakeloos slaagt Tom Lanoye erin op een zeer fijne, ontroerende en bewonderenswaardige manier het verhaal van zijn moeder te vertellen. Spelenderwijs en met taalgebruik van de hoogste plank, schrijft hij de emoties neer zoals hij ze zelf heeft ervaren, haast voelbaar voor de lezer. De scènes worden zo uitvoerig beschreven, dat de lezer bijna het gevoel krijgt een toeschouwer te zijn, aanwezig tijdens het besproken tafereel.
Lanoye voorziet zijn boek naast al het drama ook van de nodige humor. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de coming-out bij zijn moeder. De manier waarop Lanoye schrijft over de uiting van zijn geaardheid is simpel, kort en bondig. Het is geschreven met een bepaalde droogheid, die de tekst humoristisch maakt. Tegelijk vormt het ook een goed beeld over hoe deze gebeurtenis werkelijk moet gelopen zijn.
Naast lof, heb ik echter ook enkele bedenkingen. Het lezen van een boek als dit vergt veel leesvaardigheid en de nodige interesse in autobiografische verhalen. Als amateurlezer, ben ik op zoek naar onbesproken aspecten, die ik met mijn eigen fantasie kan invullen. Hier krijg je in Sprakeloos de kans niet toe, doordat Lanoye geen enkel detail achterwege laat.

Lees meer

Door Jeroen Gui

op 18/11/2019

Sprakeloos van Tom Lanoye leek mij in het begin een vreemd boek, de schrijfstijl was nonchalant, de verhaallijn was zeer troebel en het vergde van mij heel wat doorzettingsvermogen om te beginnen met lezen.

Maar dit alles klaarde op tijdens het verdere verloop van het boek. De karakters werden zeer goed beschreven, wat niet altijd zo gemakkelijk is als je een autobiografische roman schrijft waarbij alle personages je zo nauw aan het hart liggen.

Hij verbloemt ook niets, hij beschrijft alles zoals hij het heeft meegemaakt, de lezer niet besparend van de harde en afschuwelijke momenten. Mensen die al een verlies van een ouder/grootouder meegemaakt hebben zullen zich zeer gemakkelijk kunnen identificeren met hem.

Ook ben ik fan van het meta-niveau dat Tom Lanoye gebruikt in zijn boek, hij schrijft over het schrijven. Dit geeft nog een extra dimensie aan het verhaal en geeft je nog meer inzicht in de gezinssituatie en Tom als schrijver.

Hij heeft met dit boek zeker een topprestatie neergezet en ik kan dit boek hierdoor alleen maar aanraden.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief