De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Uit het leven van een hond

Door Sander Kollaard

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Uit het leven van een hond beslaat een zaterdag uit het leven van Henk van Doorn, 56, IC-verpleegkundige, alleenstaand. Hij wordt wakker, ontbijt, laat de hond uit, doet boodschappen. Het wordt allesbehalve een doodgewone zaterdag als Henks hond ziek blijkt. Het dier zal sterven, niet vandaag of morgen, maar binnen afzienbare tijd. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden.

Henk heeft het grote talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle. En dat maakt Uit het leven van een hond tot het tegenovergestelde van een verdrietig boek. Aan het eind van de dag zien we Henk, in helderziende dronkenschap, met zijn hond op de bank. Wat was dit voor een dag? Een reinigende ervaring? Een catharsis? Nee, het was simpelweg een dag, tijd die voorbijging, het leven dat werd geleefd.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ria Delaere

op 05/05/2021

Wat heb ik dit boek graag gelezen ! Op een zaterdagmorgen is de hond van Henk van Doorn ziek. Dit maakt hem wat ongerust en bezorgd, maar die zaterdag ontrolt zich als een gewone zaterdag. Er gebeurt niets specatulairs, en toch gebeurt er veel. Doorheen deze dag en via situaties die Henk zich herinnert, krijgen we als lezer een inkijk in de persoon van Henk.
Het boek is vlot geschreven. Een gedachte uit dit boek blijft nazinderen: een leven leiden, kort aangelijnd aan de pin van het ogenblik.

Lees meer

Door Nadia Huyge

op 21/12/2020

What’s on a man’s mind wanneer hij hoort dat zijn hond ongeneeslijk ziek blijkt te zijn ? Een heel scala aan gedachten en de gewoonheid ervan maakt het tot een fijn boek. Zeer menselijk, nergens gekunsteld.
En hoewel het boek maar over één dag in het leven van Henk gaat, vond ik het goed gevonden dat de schrijver ons al even liet meekijken in de toekomst. Ik kreeg -als hondenliefhebber- een krop in de keel bij de beschrijving van het afscheid van Schurkje. Een verrassend boekje dat je vlot uitleest op een dag.

Lees meer

Door Mariejeanne Van Steen

op 08/09/2020

We lezen mee in het hoofd van Henk,de hoofdpersoon, tijdens een warme dag in juli,op een plek in Nederland. Al lijkt het een dag zonder wereldschokkends,toch weet de schrijver deze dag,intens te beschrijven. Herinneringen,verhalen maken deel uit van het leven,brengen een structuur. Een verjaardagsfeestje bij familie,een uitstap met de bus, ontmoetingen en overpeinzingen,het leven maakt op deze dag sprongetjes, in de tijd,en emoties. Een verteller, brengt ons naar vroeger en naar wat in de toekomst nog kan gebeuren. Zijn hond,heeft hartfalen,maar heeft nog zin,in wandelingen met Henk. Henk zijn hart is eveneens méér dan pomp,het klopt wezenlijk intens.
Al was zijn leven niet volmaakt,Henk en zijn hond,beleven bewust,deze dag in juli,met verrassende kansen. Basic,het wezenlijke van een mens, en niet zonder humor beschreven.
Mooie beschrijvingen .

Lees meer

Door Bieke Missiaen

op 13/03/2020

Goed boek, enorm mooi omschreven maar het leven van z'n hond is niet het hoofd onderwerp.

Lees meer

Door Sofie D'hoore

op 15/02/2020

Dit boek wilde ik graag lezen omdat ik afscheid moest nemen van mijn windhond. Ik had gehoopt dat het meer over afscheid en rouw van/om een hond zou gaan. Maar eigenlijk ging het niet zo veel over de hond zelf. Toch heb ik het boek heel graag gelezen.

Uiteraard gaat het ook over zijn hond die ziek is, maar er gebeurt zo veel meer in dit kleine maar fijne boekje. De schrijver weet de lezer te boeien met zijn prachtige schrijfstijl. Straf hoe hij het alledaagse zo goed kan verwoorden. De schrijver gebruikt ook de nodige humor.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief