De engelenmaker

Stefan Brijs

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
In 'De engelenmaker' van Stefan Brijs keert Doktor Victor Hoppe na een afwezigheid van bijna twintig jaar terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken. De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende afwijking. Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit. Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt de geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen.

'De engelenmaker' is een roman vol geruchten en rumoer, gefluister en geroddel. Een verhaal over geloof en wetenschap, werkelijkheid en verbeelding, macht en onmacht, zin en onzin. Een roman waarin iedereen naar de waarheid op zoek is en uiteindelijk alleen zijn eigen waarheid vindt en gelooft.

Wat anderen schrijven over dit boek

Ik vind het geweldig en meeslepend hoe hij de strijd van het hoofdpersonage dat lijdt aan de ziekte van Asperger tegen de maatschappij beschrijft. Het wordt een strijd tegen zijn verleden en trauma's die resulteert in waanzin. Ondanks het feit dat het verhaal fictief is, zijn er vele aspecten die heel waarheidsgetrouw worden weergegeven en dat beschouw ik als een pluspunt. Verder gaan onderwerpen zoals de kracht van het geloof en rationalisme naadloos in elkaar over en zo wordt het denkpatroon van de jaren waarin het zich afspeelt op een fantastische manier gebracht. Tijdens het lezen komen al snel de vragen rond ethisch bewustzijn naar boven. Een boek dat je daarover laat nadenken, kan mij zeker bekoren.

Wat een apotheose!

Bijzonder verhaal. Luguber ook. Het beschrijft prachtig het kleinburgerlijke leven rond het drielandenpunt. Kerk versus wetenschap. Heel goed geschreven! Ik vond het een feest om te lezen.

Knappe schrijfstijl. Alles klopte. Straf verhaal.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!