De uitvinder van geheimen

Door David Grossman

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Grossmans roman over Aharon, die niet volwassen wil worden, omdat de wereld van de volwassenen een wereld is van bruutheid en onbetrouwbare gevoelens, vertelt bedachtzaam en komisch over een oude droom van de mensheid: baas zijn over het eigen lot, over het eigen leven. - 'Ik benijd iedereen die deze roman nog voor de boeg heeft,' schreef The New Yorker.

Hoe meer Aharons vertrouwde wereld uit haar voegen raakt, des te meer heeft hij om handen: tegenmaatregelen bedenken, undercoveracties beramen, geheimschriften ontcijferen, gedachten lezen, keihard trainen à la Houdini. Want één ding is zonneklaar: volwassen worden is één grote valkuil.

Kijk maar naar de volwassenen in de nieuwbouwwijk in Jeruzalem waar Aharon woont: daar zijn al heel wat mensen het spoor behoorlijk bijster. De heer Kaminer bijvoorbeeld verft na de dood van zijn vrouw plotseling zijn haar; Aharons vader breekt in de woning van bankbediende Edna Bloem alle tussenmuren uit omdat zij hem graag zwetend aan het werk ziet; zijn gekke grootmoeder zit altijd te mompelen en gaat soms op het hek van het balkon zitten om naar beneden te springen; en zijn moeder stopt Aharon vol met eten omdat hij warempel niet altijd zo klein kan blijven.

Maar Aharon vindt dat er een professionele voorbereiding nodig is om volwassen te kunnen worden, ook als zijn beste vriendjes, Gidon en Tsachi, zijn ideeën daarover intussen merkwaardig vinden en Tsachi liever yeah-yeah-muziek hoort en naar meisjes fluit. Aharon gaat op zijn verbazingwekkend inventieve manier aan het werk.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door katrien roels

op 07/08/2021

Ik las alle boeken van Grossman en ben een trouwe fan. Dit boek was het laatste, stond al lang te wachten in mijn boekenkast. Het heeft me niet geboeid of meegenomen zoals een Grossman normaal doet. Ik vond de verhaallijn in het begin aantrekkelijk, maar de uitwerking van de verschillende personage valt tegen. Zowel Ahron als zijn familie worden té gedetailleerd geschetst. Op zich geen probleem, dit is de Grossman stijl. Wat ik niet gewoon ben is dat het boek nog voor de helft begint te sukkelen. Veel te langdradig met te veel zij personages die even aan bod komen en verdwijnen. De verhaallijn is voor mij te saai. Ik heb me er door gewurmd op zoek naar datgene waar Grossman zo goed in is. Tegenvaller..

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief