De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

De pest

Door Albert Camus

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
De pest is een kroniek van een kuststad in de greep van een dodelijke ziekte. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Het is een meeslepende vertelling over moed en vastberadenheid en de broosheid van het menselijk bestaan.

Albert Camus (1913-1960) groeide op in een arme wijk in Algiers, studeerde filosofie en werd later journalist. In 1957 werd hij uitgeroepen tot winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur. Drie jaar later kwam hij om bij een auto-ongeluk. In de romans van Albert Camus wordt het absurde van de twintigsteeeuwse samenleving afgezet tegen een persoonlijke moraal van vriendschap en menselijkheid. Een of meer personages worden steevast door de loop van de gebeurtenissen, nooit uit eigen vrije wil, schuldig aan een misdaad. De vreemdeling, De pest en De val zijn de bekendste werken van Camus, en worden nog steeds veel gelezen en besproken.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Rudy BLOM

op 13/12/2020

Brandend actueel in pandemietijden. Zoveel gelijkenissen. Herlezen na zoveel jaren en nu zo beklijvend. Soms lange zinnen maar de woordkeuze is altijd op zijn plaats. Hier spreekt ook de filosoof die Camus was. Voor hem was het boek ook een metafoor voor 'de bruine pest' (nazisme) toen hij het schreef in 1947. Het slot van het boek is een voorspelling die helaas ook een waarheid werd.

Lees meer

Door Eric Verhulst

op 20/05/2020

Ik vind het een schitterend boek en vandaag heel actueel. Hoe verschillende karakters omgaan met de pandemie vind je in het boek bijna letterlijk. De strijd die dr. Rieux voert om telkens opnieuw slachtoffers te helpen heeft me aangezet om ook “De mythe van Sisyphus” te lezen en me verder te verdiepen in het absurde.

Lees meer

Door Susant Anne

op 07/05/2020

Goed boek doch ben hier wel wat op mijn honger blijven zitten.

Lees meer

Door Nadia Huyge

op 14/04/2020

Toevallig “De Pest” ontleend om te herlezen (was van de middelbare school geleden, toen verplichte lectuur voor het vak Frans) voor er sprake was van covid 19 in Europa. Toch wel speciaal om te zien hoe het boek realiteit wordt... Blijft een schitterend boek !

Lees meer

Door Kristiaan Temst

op 09/04/2020

De Pest van Albert Camus heb ik oorspronkelijk gelezen in de originele versie in het Frans en dat was dus meer dan dertig jaar geleden, nog in het middelbaar onderwijs. Meer dan dertig jaar geleden! Ik vond het toen een heel goed boek (ondanks het feit dat het 'van moetes' was om dat te lezen in de school :-) ) en aangezien we nu in pandemietijden zijn, leek het me wel een geschikt moment om het nog eens opnieuw te lezen en vast te stellen of ik toen goede smaak had! En ja hoor, meer dan dertig jaar zijn voorbij maar dezelfde vlam blijft flakkeren! Ik vind het nog steeds een beklemmend verhaal, geschreven vanuit het gezichtspunt van Docteur Rieux, een underdog en ongewilde held. Het boek roept nog steeds de beklemmende en bijwijlen beangstigende atmosfeer op die ik me ervan herinner. Geprojecteerd op de huidige corona-omstandigheden zie je ook dat niets ooit verandert. Het boek is meer dan zestig jaar oud, maar heeft niets in kracht ingeboet; het is en blijft een aanrader! Niet voor niets heeft Camus de Nobelprijs literatuur gekregen.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief