Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?

Door Johan Harstad

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? gaat over onzichtbaarheid en de houdbaarheid van liefde, met het landschap van de Faeröer-eilanden als surrealistisch decor. Een boek dat je niet meer loslaat en dat je met zo veel mogelijk mensen wilt delen.

‘Pakt je vanaf de eerste regel bij de lurven. Een hartveroverend avontuur, met een reusachtige verteller.’ Het Parool
‘Zo liefdevol, zo lyrisch en humoristisch, zo taalgevoelig en coherent. In één woord perfect.’ Het Financieele Dagblad

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johnny Nys

op 11/05/2021

Hoewel het boek helemaal niet grappig is, deed "Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?" van Johan Harstad me denken aan "De Goede Zoon" van Rob van Essen. Het is een gelijkaardige ik-verteller, maar eentje die je niet aan het lachen brengt. Het is een donker boek dat handelt over verlies, verlatenheid, depressie, eigenwaarde.

Verrassend begint het verhaal in Stavanger, Noorwegen, een havenstad die we hebben bezocht tijdens onze cruise vorig jaar. Toch herkende ik er niet veel van. Als het leven van hoofdpersonage Mattias overhoop wordt gegooid, verschuift de setting naar de Faeröer, een eilandengroep waarvan ik het bestaan niet kende, ergens gesitueerd tussen Schotland en IJsland. Het grootste stuk van het verhaal speelt zich daar af.

De vertelstijl is wat wennen. Harstad schrijft lange zinnen, zeer lange zinnen, zinnen die in andere boeken opgesplitst worden, met een punt achter de ene en een hoofdletter bij de start van de volgende, dat zie je echter niet in dit boek, de zinnen volgen elkaar op alleen gescheiden door komma's, dit is waarschijnlijk een stijl die de ingesteldheid van Mattias moet voorstellen, in het hoofd van Mattias zwemmen vast heel veel komma's, zijn gedachten drijven wat in elkaar over.

Naar het einde toe keert Mattias terug naar Stavanger, om niet veel later weer naar de Faeröer te trekken. Hij is duidelijk op zoek naar zijn plek in de wereld, naar een nieuwe start. Het is allemaal vlot geschreven, maar toch duurt het allemaal wat lang. Het boek is 480 pagina's maar lijkt dikker te zijn. Tegen het einde aan begon ik na elke 25 pagina's afwisselend te lezen in een non-fictie boek en dat versnelde de leeservaring voor mij. "Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?" is een boek met een sterke start, maar naarmate je vordert, verzwakt de boel toch wat.

Lees meer

Door Jeanne Tielen

op 01/04/2021

Dit boek heeft me bijzonder aangesproken omdat de personages zich geleidelijk aan laten kennen. Het gaat over het vinden van jezelf, alleen of samen met anderen die je laten zijn wie je bent. Heel mooi.

Lees meer

Door Anne Correwyn

op 05/03/2020

Dit boek kocht ik vanwege de beginzin. Deze is bijna hilarisch te noemen. Het boek staat vol bijzondere gedachten en mooie zinnen. De wendingen waren voor mij onvoorspelbaar. Het verhaal is confronterend maar ook mooi. De schrijver neemt risico's door ver mee te gaan in de dromen van de personages. Maar af en toe is het eens goed om een grens over te gaan.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief