Zonder liefde

Door Stefan Brijs

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
‘Zonder liefde’ van Stefan Brijs is een prikkelende, spannende, soms geestige, vaak schrijnende roman over vriendschap, liefde, lust en bedrog, waarin iedereen er op zijn of haar manier het beste van probeert te maken – of misschien wel net niet. Paul en Ava, allebei eind twintig, ontmoeten elkaar op een precair moment in hun leven. Paul is nog van slag door zijn onverwachte scheiding, Ava heeft in haar voortdurende verlangen naar passie – voor de zoveelste keer en nu voorgoed haar vriend verlaten. Ze vinden steun bij elkaar, een noodalliantie die uitgroeit tot een hechte vriendschap, waarbij ze elkaar helpen in hun wanhopige zoektocht naar wat liefde zou moeten zijn. Paul volgt de weg van contactadvertenties, Ava laat zich leiden door haar gevoelens. Uiteindelijk komen ze tot dezelfde conclusie: liefde is niet maakbaar. Maar wat met vriendschap?
Stefan Brijs zijn werk werd meermaals bekroond en is wereldwijd vertaald.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johnny Nys

op 11/05/2021

"Zonder Liefde" is het tweede boek van Stefan Brijs dat ik lees. Na "De Engelenmaker" is dit een simpel verhaal, zonder ingenieus plot. Maar dat hoeft ook niet, wanneer de personages het verhaal uitmaken. Ik moet toegeven dat ik er eerst niet veel in zag, ook al was het niet echt slecht, maar gaandeweg kwam ik volledig in het verhaal.

Na een onverwachte scheiding gaat Paul opnieuw op zoek naar de liefde. Zo probeert hij het verschil te zoeken tussen lust, begeerte, verlangen, en gewone vriendschappen tussen mannen en vrouwen. Zo leert hij in het eerste hoofdstuk Ava kennen, over wie hij regelmatig fantaseert maar bij wie hij al snel in de friend zone terecht komt. Ava is op zoek naar passie, terwijl Paul meer naar gedeelde interesses kijkt, liefst op een hoog intellectueel en cultureel niveau.

Hij beschermt zichzelf door niet toe te geven dat hij verliefd is op Ava, plaatst een contactadvertentie en heeft een paar afspraakjes. De kandidates voldoen niet aan zijn verwachtingen, maar zijn nood aan fysiek contact houdt hen aan het lijntje, wat natuurlijk slecht afloopt. Paul is heel bang hoe de wereld hem ziet, hij durft niet eerlijk te zijn uit schrik anderen te kwetsen, maar heeft niet door dat dit hem net onsympathiek maakt. Uiteindelijk is hij een man die niet wil dat de geschiedenis en de ellende met zijn ex zich herhaalt, die wil vermijden dezelfde fouten te maken, maar daardoor net nieuwe fouten maakt en iedereen van zich afstoot.

Dit is inderdaad een boek zonder liefde, maar vol met alle andere zaken die vaak verkeerdelijk als liefde worden beschouwd.

Lees meer

Door Elsie Furniere

op 07/11/2020

Leest vlot, ergens herkenbaar...

Lees meer

Door Bob Boeckx

op 25/12/2019

Zeer toegankelijk en vlot leesbaar.
Ik kan echter geen andere redenen vinden om dit boek aan te raden.
Er zit veel banaliteit in zowel het verhaal als de schrijfstijl, weinig diepgang.
Om mijn leeservaring samen te vatten: het was alsof ik aan het luisteren was naar een vriendin die je liever mijdt, omdat ze je steeds dingen vertelt die zo obvious zijn dat ze je niet interesseren - en dat doet ze met een zaagstem die je enerveert.

Lees meer

Door Els Benere

op 28/11/2019

Prachtig boek over relaties binnen je leven die je vormen, die je verwarmen, die je omsluiten . Bijzonder herkenbaar geschreven . Brijs heeft mij op elke pagina gevonden als toegewijd en gecharmeerd lezer.

Lees meer

Door Jo Vermuyten

op 11/10/2019

“Ze waren gewoon water en vuur. Aanvankelijk moet dat stoom hebben gegeven, maar ten slotte bleef er enkel rook over.”

Één van de mooiste zinnen uit dit boek, over vriendschap, diepe gevoelens, liefde maar ook over rouwen om verloren liefdes.

Met veel begrip en mededogen geschreven, in een gewone, dagelijkse taal, niet hoogdravend, maar zo herkenbaar.

Niet sentimenteel, maar integer en begripvol.

Kortom: ECHT

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief