Op aarde schitteren we even

Ocean Vuong

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd

De debuutroman van de dichter Ocean Vuong is een schokkend familieportret en een indringend relaas van een eerste liefde, waarin de bezwerende kracht van taal en verhalen wordt aangewend als middel om te overleven en kloven te overbruggen.

Op aarde schitteren we even is een brief van een zoon aan zijn moeder die niet kan lezen. De schrijver van de brief, de achtentwintigjarige Hondje, legt een familiegeschiedenis bloot die voor zijn geboorte begon - een geschiedenis waarvan het brandpunt in Vietnam ligt. Daarnaast verschaft hij toegang tot delen van zijn leven waar zijn moeder nooit van heeft geweten, en doet hij een onvergetelijke onthulling. De roman is behalve een getuigenis van de problematische maar onmiskenbare liefde tussen een alleenstaande moeder en haar zoon, ook een genadeloos eerlijk onderzoek naar ras, klasse en mannelijkheid. Op aarde schitteren we even stelt vragen die centraal staan in het Amerika van nu, dat ondergedompeld is in verslaving, geweld en trauma. Het is een roman vol mededogen en tederheid over de kracht van je eigen verhaal vertellen en over de vernietigende stilte van niet gehoord worden.

Met verbluffende urgentie en elegantie schrijft Ocean Vuong over mensen die klem zitten tussen onverenigbare werelden, en onderzoekt hij hoe we elkaar kunnen genezen en redden zonder te verloochenen wie we zijn. De vraag hoe we moeten overleven, en hoe we daar een soort vreugde aan kunnen ontlenen, is de drijvende kracht van de belangrijkste debuutroman sinds jaren.


Quotes:
'Een grandioos verwoord portret.' ***** De Morgen

'Op aarde schitteren we even is een romandebuut dat eigenlijk geen roman moet heten, omdat het genres overstijgt, samenvoegt, bevraagt en verbuigt. Tot een schitterend geheel.' ***** NRC

'Op aarde schitteren we even is een boek vol knappe metaforen, experimenteel proza en flarden poëzie over trauma, eerste liefde, verlies en opgroeien. En niet in het minst over de kracht van taal. Een hartverscheurend verhaal van een duizelingwekkende genialiteit. ***** De Standaard der Letteren


Wat anderen schrijven over dit boek

het mooiste stuk was voor mij de beschrijving van de massage die zijn moeder geeft aan het 'fantoombeen' van een klant. Zéér bijzonder!

overweldigend oprecht, schokkend , om je ziel zo durven bloot te leggen . bravo!

Interessant boek, waarin taal primeert op het verhaal. Het is knap geschreven, met af en toe bijzondere beeldspraak, maar blijft op één of andere manier ook afstandelijk.

Op aarde schitteren we even' van Ocean Vuong wordt wereldwijd de hemel ingeprezen en geniet ondertussen een cultstatus. Het is een Vietnamroman, over een immigrantenfamilie waar de oorlog nog nazindert tot de derde generatie waartoe Ocean Vuong behoort. Zijn moeder is een ongewenste halfbloed, het resultaat van een ontmoeting tussen zijn grootmoeder-prostituee en een Amerikaanse militair. Na de val van het regime moeten ze als collaborateurs het land verlaten en komen ze terecht in Connecticut waar zijn moeder aan de slag gaat in een nagelsalon.

Is het boek de buzz waard? Lieven Vandenhaute ('Nieuwe Feiten' op Radio 1) las het en praat erover in Culture Club.

https://www.langzullenwelezen.be/nieuws/lieven-vandenhaute-las-op-aarde-schitteren-we-even-van-ocean-vuong

Ook Catherine Vuylsteke, boekenrecensent van Klara, las het bejubelde boek. Herbeluister haar verslag op
https://www.langzullenwelezen.be/nieuws/catherine-vuylsteke-las-op-aarde-schitteren-we-even-de-bejubelde-debuutroman-van-ocean-vuong

Op aarde schitteren we even door Ocean Vuong

Dit is de debuutroman van de dichter Ocean Vuong en dat hij een dichter is schemert tussen de bladzijden door. Het maakt dat dit boek, dat meedogenloos donker is, toch vele lichtpuntjes bevat.

Dit boek is in feite een brief van een achtentwintigjarige zoon (Hondje) aan zijn moeder, die niet kan lezen. Het feit dat zij niet kan lezen maakt dat zijn brief eerlijker is, en pijnlijker. Tijdens het schrijven schippert hij heen en weer tussen heden en verleden, tussen de herkomst van zijn familie en zijn eigen jeugd. Zo krijgen we naast het verhaal van een eerste liefde ook het verhaal van een familie die geteisterd is door de oorlog in Vietnam en het bijhorende trauma. Iets dat van generatie op generatie in de vorm van geweld wordt doorgegeven. Het leven van de moeder en grootmoeder bestond uit geweld, het leven van Hondje nu ook. Maar naast al het geweld is er ook plaats voor liefde. Tussen ouders en kinderen, tussen jongens en voor het leven.

In Op aarde komen verschillende problematieken aan bod: oorlog, trauma, PTSS, verslaving, gezinsgeweld, integratie, ras, immigratie,… Dit alles op een meeslepende, vaak poëtische manier verteld, doordrenkt van een zwart en een gouden randje. Deze brief gaat over op zoek zijn naar een manier van leven, overleven. Je eigen weg zoeken (al schrijvend en al levend) en vinden, uitzoeken wat je gelukkig maakt, wat bij je past en hoe je de verschillende werelden waarin je je beweegt met elkaar kan verbinden. Op een manier die maakt dat er liefde, geluk kan bestaan zonder geweld en pijn. Iets waar we allemaal naar op zoek zijn.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!