De toverberg

Door Thomas Mann

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Het ‘boek der boeken’, in een gloednieuwe vertaling van Hans Driessen, met een inleiding van Thomas Mann.

Een werk heeft in sommige gevallen zijn eigen ambities, die die van de schrijver ver kunnen overtreffen, en dat is maar goed ook. […]
Een vooraanstaand Zweeds criticus verklaarde in alle beslistheid dat men zich nooit zou wagen aan een vertaling van dit boek, omdat het daar totaal ongeschikt voor was. Dat was een verkeerde voorspelling. De Toverberg is in bijna alle Europese talen vertaald, en geen van mijn boeken heeft, voor zover ik dat kan beoordelen, zoveel interesse gewekt in het buitenland. […]
Maar wie De Toverberg dan al heeft uitgelezen, die raad ik aan het nog een keer te lezen, want de bijzondere structuur ervan, zijn compositie brengt het met zich dat het plezier van de lezer zich bij de tweede keer zal vergroten en verdiepen – zoals je ook muziek al moet kennen om er echt van te kunnen genieten.

Thomas Mann over De Toverberg

De jonge Duitser Hans Castorp bezoekt zijn neef in het sanatorium in het Zwitserse Davos. Betoverd door de verleidelijke, zieke Klavdia Chauchat, blijft hij er echter geen drie weken maar zeven jaar. In de hermetische wereld van de Toverberg maakt Castorp een leerproces door, zijn inwijding in het leven, waarbij de humanist Ludovico Settembrini en de sinistere nihilist Leo Naphta strijden om zijn ziel. De Toverberg is een onbetwist hoogtepunt in het oeuvre van Thomas Mann, die op sublieme wijze verbeeldt hoe de Duitse geestelijke elite aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog vluchtte in de ijle wereld van de cultuur.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Linda Vermeulen

op 05/12/2018

Het kost zeker inspanning om dit boek te lezen, als het beklimmen van een hoge berg. Thomass Mann schrijft in lange, complexe zinnen. Maar het is zeker de moeite waard!

Voor mij is dit boek een uniek tijdsvenster op de kennis en het gedachtegoed van de intellectuele en mondaine elite in Duitsland (bij uitbreiding in Europa) van de jaren vlak voor de eerste wereldoorlog en hoe zij zich gedroegen. Het lezen van het boek was voor mij als wandelen in een interessant museum.

De politieke en filosofische vraagstukken in de vorm van kritische duellen tussen Settembrini - een humanistische vrijmetselaar - en Naptha - een communistische Jezuïet - lagen mij soms (te) zwaar op de maag. Gewoon verder lezen helpt.

Het verhaal van de ontwikkeling van Hans Castorp heb ik met veel plezier gelezen en dat helpt om het boek uit te lezen. Er worden veel wonderlijke personages opgevoerd die allemaal iets bijbrengen aan de ontwikkeling van onze jonge held die nog niet stevig in het leven staat.

Ik heb het boek gelezen in de nieuwe vertaling van Hans Driessen (2012). Die leest ronder en soepeler en maakt het boek toegankelijker dan de vertaling van Pé Hawinkels (1975).

Lees meer

Door Marc Van de Walle

op 17/06/2018

Beste bildungsroman die ik ooit las. Asolute Spitzenklasse!

Lees meer

Door Henri Bomans

op 15/05/2018

Een dikke turf op 1924 (!) die nooit verveeld en leest als een trein. De elite die (aan de vooravond van de wereldoorlog) in een gesloten wereld van een sanatorium verschillende wereldbeelden tegenover elkaar zetten.

Enkel jaren later werd de 'antibiotica ontdekt, boeiend om te zien hoe kwetsbaar -rijk of niet- een mens is zonder medicijnen.

Fascinerende omgeving ,met actuele menselijke communicatie en de kleine kantjes van de mens.

Best wel even een lijstje maken van de personages, dat maakt het wat makkelijker om te volgen!

Een roman om te 'leesbingen'. Wereldliteratuur!

Lees meer

Door geraard Van Heusden

op 05/05/2018

het beste in een poëtische vorm van magisch realisme

Lees meer

Door Gert Corremans

op 04/05/2018

Ik heb eerst een geleend exemplaar gelezen en toen ik het uit had, heb ik het boek voor mezelf gekocht, omdat ik weet dat ik het ooit herlees. Nochtans een flinke turf en geen echte pageturner. Maar als je vergelijkt met dat andere boek der boeken, Ulysses, dan is dit toch een hapklare brok.
Ik herinner me vooral de sfeer in het sanatorium, en het interessante idee dat de tijd sneller verstrijkt als je niets te doen hebt, omdat alle dagen dan op elkaar lijken. Bij mijn tweede lezing zal ik waarschijnlijk meer van de filosofie begrijpen - de eerste keer was ik nog vrij jong.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief