De regen is warm

Door Joke Benoot

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
jeugdboek, familie, geestelijke gezondheid, geheimen, van eigen bodem, Nederlands

De regen is warm is een verhaal over een wereld waar kinderen opgroeien die geen thuis hebben, maar een tehuis. Over takken die verder groeien, ook als ze geen wortels meer hebben of knakken. Voor young adults.

Het is herfst, het seizoen waarin alles valt. De zestienjarige Chloë zwijgt al bijna een jaar. Volgens haar heeft ze niemand. Toch ziet Elias – half elf, zoals hij het zelf zegt – haar als zijn grote zus. Hij baant zich op zijn fiets een weg door een modderig leven. Wanneer zijn moeder van de radar verdwijnt en hij nergens hulp vindt, maakt hij een plan om het dan zelf maar op te lossen. De stuurse Ana, die manden vlecht van wilgentenen, laat voor het eerst in jaren weer een bezoeker binnen. Met haar praat Chloë wél, maar ze stelt te veel vragen. Geert, begeleider van Elias en Chloë, wordt vader, maar onderweg dreigt hij ontworteld te raken.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johan De Brauwer

op 31/12/2020

In dit boek maken we kennis met verschillende personages vanuit hun eigen vertelperspectief. Eigenlijk zou je elk levensverhaal apart kunnen lezen. Elias (10j) zit in een leefgroep in een tehuis. Zijn moeder ziet hij zelden. Ze belooft steeds dat ze hem zal ophalen, maar niets is wat het lijkt. Chloë verzwijgt alles. Er is teveel gebeurd in haar wereld. Geert is de opvoeder van Chloë en Elias. Zijn vriendin Lisa is zwanger. Op een bepaald moment beslist Geert om nog eens te proeven van het uitgangsleven. Hij is zijn zwangere vriendin vergeten en het komt tot een breuk tussen hem en Lisa. En tenslotte is er nog de mandenvlechtster Ana (66j). Ze leeft alleen in een boshuisje. Als Chloë haar een bezoek brengt ontstaat er een bijzondere band tussen hen.
Prachtig hoe Joke Benoot de natuur, vooral de bomen, in haar boek verwerkt. Ze vertelt ons hoe jongeren opgroeien in een wereld zonder echte thuis. Over takken die verder groeien ook als ze geen wortels meer hebben of knakken. Op blz. 182 is het Elias die van de regen drinkt en tegen zijn opvoeder Geert zegt: ‘Trouwens de regen is warm’.

Lees meer

Door Jempi Laevaert

op 24/09/2020

Dit is een lastig boek.
Lastig omdat je het in een razende ruk wil uitlezen, terwijl ‘De regen is warm’ langzaam, en met een moment van reflectie na elk hoofdstuk, gelezen wil worden. Ik heb mijn leestempo aangepast aan de gevoelige schrijfstijl van Joke Benoot. Het was de moeite waard.

En neen, ik ben geen Young Adult. Ik ben in de herfst van mijn leven, het seizoen waarin alles valt. Meer nog, sommige dagen voel ik de eerste prikkelingen van het witte jaargetijde. Winter is coming, maar dat houdt mij niet tegen om reikhalzend uit te kijken naar een nieuw boek van deze bijzondere schrijfster.

PS. Wil er iemand zo vlug mogelijk dit prachtige boek verfilmen, a.u.b.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief