Max, Mischa & het Tet-offensief

Door Johan Harstad

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Verkozen tot het ultieme boek van de maand door DWDD-boekenpanel! Max, Mischa & het Tet-offensief is het verhaal van toneelregisseur Max Hansen, die als puber naar Amerika emigreert. Hij heeft moeite om zijn jeugd in Stavanger, waar hij als kind van communistische ouders het Tet-offensief naspeelde, achter zich te laten. Maar in New York ontdekt hij dat eigenlijk iedereen daar ontheemd is. In kunstenares Mischa en Vietnam-veteraan Owen treft hij dierbare lotgenoten.
Het magnum opus van Johan Harstad is een hypnotiserende vertelling die vele decennia en continenten omspant: van de oorlog in Vietnam en Apocalypse Now tot jazzmuziek, van Mark Rothko en Burning Man tot de aanslag op de Twin Towers. Maar bovenal draait deze volstrekt verslavende roman om de vraag: hoe lang moet je weg van huis zijn voordat het laat is om terug te keren?

'Ik kan maar één ding zeggen: respect!' ****** Aftenposten

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Francis Brenders

op 12/02/2021

Volgens de kaft weeral het 'beste' boek (ik moet nog het eerste boek tegenkomen dat op de kaft niet als het beste boek wordt omschreven; er zijn blijkbaar alleen maar beste boeken!)
Ik weet echter niet wat ik hier mee moet. Toegegeven dat het bij wijlen schitterend geschreven is, maar het schitterendste boek begint na 1230 bladzijden toch wat te vervelen, te meer omdat het verhaal, in zover dat er al is, uiterst traag verloopt. Alleen naar het einde - de laatste 200 bladzijden - komt er wat vaart.
het boek behandelt de levens van een aantal personages over een verloop van ongeveer 20 jaar. Hoe die levens verlopen, mekaar raken, uit elkaar lopen enz. met hun verwachtingen, mislukkingen, frustraties, gelukkige momenten, kortom zoals een normaal leven verloopt zonder spektakel. Alle personages worden tot in de diepte uitgebeend, wat dikwijls leidt tot bladzijdenlange beschrijvingen met zinnen die soms een volle bladzijde vullen.
Onderhuids zit er wel een satire op het kunstenaarsmilieu. Mischa die een reeks schilderijen maakt van wasmachines met als hoogtepunt een gele wasmachine en daarmee door de recensenten de hemel wordt ingeprezen of hun vriend Gabe die een tentoonstelling organiseert van 4 doeken in vantablack waarbij een 'catalogus' van meer dan 300 bladzijden komt kijken, of Mischa die als summum van haar kunst doeken presenteert met enkel kleurlijnen en de daarbij horende recensie, enz.
Ook het toneel krijgt er van langs in de daden van Max als toneelregisseur van stukken die nauwelijks volk trekken.
Wie geduld kan opbrengen kan dit best lezen.

Lees meer

Door Jempi Laevaert

op 24/09/2020

Hier zijn geen woorden voor... zo'n goed boek

Lees meer

Door Lilo Eeckhout

op 24/08/2020

Dit is het beste boek dat ik OOIT gelezen heb. Ik heb het einde een tijdje uitgesteld omdat ik geen afscheid wou nemen. De inhoud is meeslepend, de taal is prachtig, je wilt bevriend zijn met de personages... De hoeveelheid informatie die het boek bezit, is grandioos maar het is een verrijking. De spitsvondigheden, zowel taalkundig als inhoudelijk, zijn onuitputtelijk in dit boek. Het heeft mij heel verdrietig gemaakt met momenten maar ‘op een goede manier.’ De melancholie ligt voortdurend op de loer en dat is naar mijn mening onmisbaar in een ‘coming of age story’. Waw,ik zal het missen....

Lees meer

Door Cynthia van den Bergh

op 13/08/2020

Ik vond het een fantastisch boek 1100 blz geen min langdradig een aanrader

Lees meer

Door Johan Janssens

op 13/08/2020

Ik vond het eer zeer langdradig flauw omhoog gevallen boek. Wat een tijd verlies!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief