De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Wat we niet kunnen weten

Door Marcus Sautoy

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Kunnen we ooit alles weten? Of zijn er onderzoeksgebieden die zich voor altijd buiten de grenzen van het menselijk verstand blijven bevinden? Hoe gaan we om met het idee dat we mogelijk nooit alles zullen begrijpen?De ware uitdaging voor een wetenschapper is niet om in een de veilige achtertuin van het bekende te blijven, maar om een ontdekkingsreis te maken in de wildernis van het onbekende. Dat doet Marcus du Sautoy in dit boek.Er zijn bekende dingen die altijd onbekend zullen blijven. Du Sautoy noemt dit de 'randen' van de wetenschap, de horizon van wat we kunnen zien. Maar voor hij in dit boek die randen bereikt, laat hij het terrein zien dat wetenschappers al wel in kaart hebben gebracht, tot en met de laatste doorbraken.Marcus du Sautoy is hoogleraar wiskunde én hoogleraar in The Public Understanding of Science van Oxford University. Hij is onder andere bekend als presentator van de BBC-series The Story of Maths en The Code. Eerder verscheen van hem bij Nieuwezijds Het symmetrie-monster.'Geen betere gids dan Marcus du Sautoy om de vergezichten aan de grenzen van de kennis te duiden.' - Robbert Dijkgraaf'Met jaloersmakende vanzelfsprekendheid rijgt Du Sautoy wetenschappelijke inzichten aaneen. ****' - NRC Handelsblad'Een feest van wetenschappelijk onderbouwde onwetendheid en een ode aan de menselijke weetgierigheid. ****' - KnackFocus'Het is Alice in Wonderland, maar het wonderland is in dit boek de wereld waarin wij ons bevinden.' - Jean Paul Van Bendegem op Canvas'Een smakelijke tour langs de rafelranden van onze wetenschappelijke kennis.' - New Scientist

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ludo Wijgaerden

op 03/05/2018

Marcus Du Sautoy (wiskundige) zoekt de grenzen op van wat we als mens echt kunnen weten; hij vertrekt van het kleinste, en gaat via het universum (multiverso?) over naar het bewustzijn. Makkelijk geschreven, je hoeft absoluut geen "wetenschapper" te zijn om zijn gedachtengang te kunnen volgen

Lees meer

Door Jan Vanhoutte

op 01/05/2018

Dit pareltje staat in dit boek :

Ik herinner me dat ik een keer met Kerstmis voor het eerst las over dit krankzinnige verhaal van dingen die gelijktijdig op meerdere plaatsen leken te kunnen zijn. Samen met de speeltjes en snoep die in mijn kerstsok waren gepropt, had de Kerstman er ook een boek met een vreemde titel bij gestopt, Mr Tompkins in Paperback, geschreven door een natuurkundige genaamd George Gamow. Het is het verhaal van Mr Tompkins' pogingen om natuurkunde te leren door te luisteren naar een reeks avondcolleges door een briljante professor, maar Mr Tompkins valt halverwege in slaap. In zijn droomwereld is de microscopische kwantumwereld van elektronen zo groot geworden als de macroscopische wereld, en de kwantumwereld waar Mr Tompkins zich nu in bevindt, zit vol tijgers en apen die op allerlei plaatsen tegelijk zijn. Als Mr Tompkins wordt aangevallen door een grote troep wazige tijgers, vuurt de professor, die hem in zijn droom begeleidt, een salvo van kogels af. Uiteindelijk treft een van de kogels doel, en de troep tijgers wordt plotseling één 'geobserveerde' tijger.
Ik weet nog dat ik deze fantasiewereld prachtig vond, en ik vond het nog opwindender dat dit niet zo vergezocht was als het leek. Ik begon net te twijfelen aan het bestaan van de Kerstman, aangezien hij in de loop van één nacht miljarden kinderen moest bezoeken, maar het boek gaf me weer vertrouwen in dat idee. Dat moest het zijn: de Kerstman maakte gebruik van de kwantumfysica. Zolang hij maar door niemand echt werd gezien, kon hij in vele schoorstenen tegelijk zitten.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief