Iene Miene Mutte

Door M.J. Arlidge

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden. Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden...

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Eline Van de Velde

op 10/05/2022

Wat mij onmiddellijk opviel aan het boek is dat de hoofdstukken heel erg kort zijn, meestal tussen de 2-5 pagina’s. Dit zorgt ervoor dat het boek heel vlot las en zeker omdat elk hoofdstuk uit een ander perspectief vertelde. Dit kon Helen zijn, de dader, familie van het slachtoffer, of het slachtoffer zelf.

Enige kritiek die ik kan geven op het vaak afwisselen van perspectief is dat het zorgt voor veel verwarring in het begin. Vaak loopt het boek niet chronologisch omdat er soms wordt gewisseld met het perspectief van de inspecteur en de gegijzelden.

Het boek begon met: ‘Sam slaapt. Nu zou ik hem kunnen doden.’ Hierdoor zat ik al onmiddellijk op het puntje van mijn stoel. De auteur kan heel veel spanning doen opwekken in heel erg korte zinnen. Korte zinnen en hoofdstukken is een stijl die hij voortzet in heel het boek, een stijl die hij heel goed overbracht, dit komt omdat hij vroeger vooral stripboeken schreef.

De auteur heeft een geloofwaardige schrijfstijl ook al komt dit niet overeen met de werkelijkheid. Het verhaal is zo extreem, eng en gruwelijk dat het ongeloofwaardig is, maar dit is passend bij een spannende thriller omdat het de bedoeling is dat alles zo spannend is geschreven dat de auteur het echt laat voelen, het maakt je bang. De auteur slaagt hier dus duidelijk in.

Het onderwerp is heel origineel, maar dat was het dan ook. De personages waren zoals altijd personen met allerlei problemen, de ene had een drankprobleem, de ander rookte, scheidingen kwamen aan bod, seksverslavingen, zelfmoordgedachten… Dit vond ik heel afgezaagd, alles wat werd geschreven over de personages was al eens gedaan.

Ik vond vooral dat dit boek psychologisch heel interessant was. Je leert meer over de menselijkheid van de mens. Zou een persoon een dierbare vermoorden om zichzelf te redden? En hoe ga je met al dat schuldgevoel om? Dit zijn vragen die telkens anders aanbod komen, waardoor jij jezelf ook deze vragen gaat stellen.

Dit boek is voor mij dus zeker geslaagd, alles is aanwezig wat een goede thriller moet hebben. Hierdoor zijn alle mindere punten aanvaardbaar en zeker omdat dit een debuut is. Arlidge kan op een spannende manier het publiek meeslepen, hij kan ervoor zorgen dat je zelf na het lezen van het boek er nog steeds aan denkt. Het thema, kiezen tussen leven en dood, is de grootste troef. Ik ben heel erg benieuwd naar de rest van de reeks.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief