Mythos

Stephen Fry

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Losbandigheid, lust en liefde, moord en doodslag, triomfen en tragedies; de Griekse mythen en sagen zijn wilder en woester dan het leven zelf. Deze verhalen bieden alles wat een lezer zich kan wensen. De oude Grieken inspireerden onder anderen Shakespeare, Michelangelo, James Joyce en Walt Disney. In de handen van Stephen Fry komen de verhalen opnieuw tot leven. We worden verliefd op Zeus, we aanschouwen de geboorte van Athena, we zien hoe Kronos en Gaia wraak nemen op Ouranos, we huilen met koning Midas en we jagen met de even beeldschone als meedogenloze Artemis. Stephen Fry haalt deze verhalen op uit de oudheid en geeft ze hun welverdiende plek in onze moderne tijd.

Wat anderen schrijven over dit boek

Stephen Fry: Mythos.
Op zich een aardig idee van Fry om de klassieke mythen nog eens terug onder ogen te brengen. En door ze te hertalen, en niet vertalen, raak je enkele van de bezwaren van oude teksten, het vaak oeverloos herhalen, de ingewikkelde zinsbouw en de trage plot, min of meer kwijt. Maar dan blijkt helaas des te meer dat die verhalen inhoudelijk vaak ook niet al te sterk zijn. Het wemelt er van de toevalligheden, de onmogelijke plotwendingen (dat wordt dan al gauw goddelijke interventie) en de dwaasheden, zodat ik permanent tegen de hoofdpersonen zat te roepen: “Doe nu niet zo stom!” Vele mythes zijn ook relatief kort en missen daardoor diepgang. En het is niet door het jolige toontje van Fry dat deze leemte opgevuld wordt. Het is ook best lastig dat er honderden goden en stervelingen de revue passeren, waardoor de meesten behoorlijk ééndimensionaal blijven.
Toch is de grondgedachte vaak wel interessant: het gaat in de meeste mythes over eer, wraakzucht, paardrift, verleiding, machtsdrang, schuld en boete (misdaad en straf à la Dostojewski), kortom de oerdriften en de zwakheden van de mens (en zijn dierlijke voorgangers), die men (of toch sommigen) 2500 jaar geleden blijkbaar ook al goed doorhad. En die tegenwoordig in series als Game of Thrones ook nog steeds de dienst uitmaken. Maar als u het mij vraagt, zeg ik: voor mij persoonlijk mag het toch wat meer zijn.

Door Stephen Fry zichtbaar met veel plezier geschreven.
Ik heb het met heel veel plezier gelezen.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!