Noord

Door Sien Volders

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In de vroege jaren tachtig trekt Sarah, een jonge zilversmid op een kantelpunt in haar leven, voor een tijd naar het noorden. Ze komt in een afgelegen goudzoekersstadje terecht en ontmoet er Mary, die de enige winkel en het postkantoor uitbaat. Het pad van beide vrouwen kruist dat van twee mannen: mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde bestaan. Gaandeweg leert Sarah hoe Mary's leven een voorafspiegeling is geweest van het hare en wat het betekent vrij te zijn.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Ruben Desmidt

op 09/04/2021

Er zijn zo van die boeken die er moeiteloos in slagen om je mee te nemen op reis. Telkens opnieuw waande ik me tijdens het lezen in het hoge noorden.

Lees meer

Door Ann Laurens

op 20/03/2020

Mooi en vlot om te lezen, een aankomend talent!

Lees meer

Door Roland Derveaux

op 27/02/2020

BOEK: ‘NOORD’ - Sien Volders
Laat mij maar meteen met de deur in huis vallen. ‘Noord’ is een opmerkelijke roman. Toen ik daarvan al na enkele (korte) hoofdstukken overtuigd raakte sloeg ik er de kaft op na. Ik was benieuwd wie die Sien Volders was? Dat wilde ik wel eens weten. Studeerde kunstgeschiedenis en antropologie. Is actief als redactrice en creatief in de interieurbranche. Als achtergrond kan dat tellen.
‘Noord’ (-Canada) is een brok natuur, waar menselijke ingrepen weinig of geen kansen op succes hebben. De overgrote meerderheid van de bewoners overleeft door er zich aan te onderwerpen en er deel van uit te maken. De grootste bedreiging gaat dan alleen nog uit naar de andere mensen, met hun verwerpelijke gewoonten: overmatig drinken en roken en ruziemaken onder elkaar. Of lief zijn voor elkaar. Communicatie is moeilijk, zowel door de afstand als door het gebrek aan lijnen. Post en telefoon zijn primitief. Verplaatsingen vergen veel tijd en gebeuren zelden, omdat de dienstverlening gering is en de wegen eindeloos en ver van luxueus. Sien Volders slaagt erin om enkele figuren op de wereld te zetten waarvoor ik onbewust een groeiende niet te stuiten sympathie voelde. Het geheim: diep gevoel voor natuurbeleving, inbegrepen de jacht om te overleven. Gebaren en muziek zeggen meer dan woorden.
Tussen de ruige mannen bewegen zich moeiteloos enkele opvallende dames. Mary is de draaischijf van het dorp of stadje, hoe je het noemen wil. Ze beschikt over een van de drie telefoons, alle brieven komen bij haar toe. Een man die letters en woorden weet te onderscheiden, maar voor de rest geen inhoud aan een zin kan geven, wordt erbij geroepen om brieven voor te lezen aan mensen die niet over deze vaardigheid beschikken. Voor hem hebben ze geen blijvende geheimen, voor zover die er al zouden zijn. Mary is begaafd, zoals blijkt uit een onafgewerkt schilderij, maar laat niet in haar verleden kijken.
Dan komt Sarah. Sarah ontwerpt juwelen, maar doet dat vanuit een eigen benadering wat stijl en grondstoffen betreft. Ze heeft succes, maar dreigt in deze activiteit overmand te worden. Af en toe moet ze er even tussenuit. Deze keer vergeet ze haar vriendin en haar buurvrouw in te lichten en verdwijnt naar Forty Mile, Noord-Canada. Ze gaat bij Mary op kamer. Van daaruit leert ze de gemeenschap kennen en voelt zich daarin opgenomen. Ze is aantrekkelijk en de mannen kijken haar na. Het is een aangenaam gevoel, maar aanvankelijk zonder individuele binding. Zal daar verandering in komen? Aan de ene kant het uitnodigende avontuur, aan de andere de verlokkelijke en verleidelijke wereld van glitter en fortuin. Wat zal het halen? En hoe vergaat het vriendin Ann, Mary, de jagers, de muzikanten, de minnaars, de stille bewonderaars?
De vele spontaan klinkende uitlatingen van lof op de kaft hebben mij deze keer niet teleurgesteld. Ik kan ieder woord volmondig bijtreden.
“Noord. Bij twijfel, altijd noord.”
-’Noord’ - ©Sien Volders - 2017 - Overamstel Uitgevers

Piekuurtjes - www.facebook.com/plezierschrijver - 27 februari 2020 - ©2020 Roland Derveaux

Lees meer

Door Lien Van Poucke

op 30/09/2019

Taal geschreven in kleuren. Toch ook een beetje spijt dat ik geen zilversmid ben.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief