Sofia draagt altijd zwart

Door Paolo Cognetti

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Sofia zou zo graag gelukkig zijn, maar draagt toch altijd zwart. Op haar tiende droomt ze er nog van het liefje van een piraat te worden, maar op haar zestiende neemt ze een overdosis pillen en wordt ze opgenomen in een kliniek. En op haar achttiende volgt ze een prestigieuze theateropleiding in Rome, om vervolgens in New York te belanden als een van de vele jonge actrices die hopen ontdekt te worden. Maar uiteindelijk is Sofia altijd op de vlucht, voor haar vrienden, voor haar ouders, voor haar geliefden en bovenal voor zichzelf.
Met grote emotionele zeggingskracht en psychologische diepgang beschrijft Paolo Cognetti de moeizame volwassenwording van de onvergetelijke Sofia. Net als in zijn geliefde roman De acht bergen bewijst hij een scherp besef te hebben van de dringende vragen in het leven.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Wendy Langenaeker

op 24/01/2021

Mooi boek in typische schrijfstijl van deze schrijver, al leer je het hoofdpersonage deze keer kennen door de ogen en het leven van anderen... een steengoede auteur die pas aandacht kreeg door de acht bergen. Dit boek werd eerder geschreven en dat voel je... Ondertussen is deze auteur zelf gegroeid, niettegenstaande ook dit boek erg veel inkijk geeft in de zieleroeselen en gedragingen van de personages... liefhebber.

Lees meer

Door els van haute

op 30/07/2019

Sofia draagt altijd zwart door Paolo Cognetti

Door het immense succes van De acht bergen is Sofia opnieuw uitgegeven (met prachtige cover trouwens) en dat is goed nieuws want dit boek verdient een groter publiek.

Het is het verhaal van Sofia, vertelt in fragmenten, snapshots als het ware, door de ogen van de mensen om haar heen. Haar vader (ziek in zijn lichaam), haar moeder (ziek in haar hoofd), haar tante (anarchiste), kamergenoten en vriendjes. We zien haar opgroeien van klein stoer piratenmeisje tot een acterende vrouw in New York. Spelen is iets dat ze nooit verleert. Ze is voortdurend op zoek, bij elke tegenslag slaat ze op de vlucht en eten is en blijft een probleem.

Doordat haar verhaal door allerlei ooggetuigen verteld wordt komen we ook meer over hen te weten. Stuk voor stuk zijn dat boeiende mensen die geheimen en problemen hebben en die elk een eigen boek verdienen.

Sofia is als kind nooit in staat geweest haar moeder gelukkig te maken en in het verlengde daarvan nooit zichzelf.

Dit is een diep, psychologisch, poëtisch en inktzwart verhaal. Door de fragmentarische vorm krijgen we als lezer nooit echt vat op Sofia; net als de mensen om haar heen. Sofia en haar personage zijn vluchtig, ijl. Ze komt en gaat; maar waar ze is is ze altijd erg aanwezig.

Een boek dat zindert en vlindert en leest alsof je door een fotoalbum bladert. De ene foto raakt je al meer dan de andere maar samen vormen ze een kostbaar bezit.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief