Nieuwjaar

Door Juli Zeh

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

Nieuwjaar, de nieuwe roman van de Duitse bestsellerauteur Juli Zeh, is een moderne, indringende roman over de levenslange gevolgen van een kindertrauma.

Lanzarote, nieuwjaarsdag. Henning wil fietsend de steile weg naar Femés beklimmen. Zijn materiaal is slecht, de fiets trapt zwaar en hij heeft geen proviand mee. Terwijl hij tegen wind en helling vecht laat hij zijn leven de revue passeren. Ogenschijnlijk loopt alles op rolletjes: hij heeft twee gezonde kinderen en een goede baan. Met zijn vrouw Teresa vormt hij een modern ouderpaar: ze delen de zorg 50/50. Maar eigenlijk gaat het slecht met Henning. Hij is al tijden overbelast. Kostwinner, echtgenoot, vader – geen van de rollen lijkt hem op het lijf geschreven.

Wanneer Henning uitgeput in Femés aankomt realiseert hij zich dat hij er eerder is geweest. Toen hij hier als kind was is er iets vreselijks gebeurd, iets wat hij diep heeft weggestopt. Iets wat hem blijkbaar al die jaren heeft achtervolgd.

In Nieuwjaar van Juli Zeh mondt zijn perfecte familievakantie uit in een nachtmerrie.

’Nieuwjaar duikt diep in de psyche van de moderne geëmancipeerde man. En onderzoekt in hoeverre de ervaringen in onze jeugd invloed hebben op hoe wij als volwassenen in het leven staan.’’ – JAN

'Met liche toets combineert Zeh een intelligent verhaal over moderne mannenrollen met een duister psychologisch verhaal.' - Der Tagesspiegel

'De spanning en het commentaar op de samenleving zijn op meesterilijke wijze met elkaar verbonden.' - Süddeutsche Zeitung

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Rudy BLOM

op 04/01/2021

Nooit eerder las ik zo'n beangstigend hoofdstuk wanneer de twee kinderen alleen worden achtergelaten in een vakantiehuis op Lanzarote. Zo realistisch weergegeven alsof je er zelf bij bent. De auteur schrijft grootse literatuur.

Lees meer

Door Marc Dilliën

op 31/08/2020

Een pakkend boek, zowel qua thema als qua sfeer.
Het begint mooi en zorgeloos, een familieman test zichzelf op de fiets bij een beklimming, iets wat wel meer mannen van middelbare leeftijd doen. Het loopt niet goed en uitgeput komt hij terecht in een afgelegen huis waar hij al eerder als kleine bengel tijdens een vakantie is geweest.

In het tweede deel beleeft hij terug de noodlottige dagen uit zijn verre jeugd. Dit deel is zeer beangstigend geschreven, twee kleine kinderen, verlaten in een Spaans vakantiehuis, na een echtelijke ruzie tussen de ouders. Knap hoe de auteur zich verplaatst in het hoofd van de kinderen.

Na de vakantie kan de hoofdpersoon zijn flashback verklaren via gesprekken met zijn moeder en zijn zus en kan hij hierdoor zijn inwendige spanningen verklaren en oplossen.

Als ik nog eens een lichamelijke inspanning doe, reken maar dat ik telkens ga terugdenken aan dit boek.

Lees meer

Door Anne Correwyn

op 14/07/2020

Dit verhaal heeft een verrassende verhaallijn. Bovendien slaagt Juli Zeh erin om twee jonge kinderen en alles er omheen zeer geloofwaardig neer te zetten. Echt knap! Op het einde ging het voor mij wat snel, maar ondanks de 'haast' wordt het verhaal toch mooi neergelegd.

Lees meer

Door Greet De prins

op 14/05/2020

Ik vond het in het begin terwijl hij de berg opfietst wat langdradig maar hoe verder hoe nieuwsgierig ik werd. Uiteindelijk vond ik het toch een mooi boek met de nodige spanningen en een goede verhaallijn.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief