De testamenten

Margaret Atwood

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Het verhaal van de Dienstmaagd, Margaret Atwoods meesterwerk over een afschrikwekkende toekomst, is uitgegroeid tot een moderne klassieker en bewerkt tot de zeer succesvolle tv-serie The Handmaid’s Tale. De testamenten is Atwoods langverwachte, adembenemende nieuwe roman. Vijftien jaar na de gebeurtenissen in Het verhaal van de Dienstmaagd heeft het totalitaire regime van de Republiek Gilead nog altijd de macht in handen, maar van binnenuit begint het scheuren te vertonen. Op dit allesbepalende punt in de geschiedenis komen de levens van drie verschillende vrouwen samen, met mogelijk explosieve gevolgen. Twee van hen groeiden op aan weerszijden van de grens: de bevoorrechte dochter van een hoogstaande bevelvoerder in Gilead en een meisje in Canada dat de verschrikkingen op tv ziet en meeloopt in demonstraties tegen het regime. De derde vrouw is een van de machthebbers in Gilead, die al jaren aan de top weet te blijven door schandelijke geheimen te verzamelen en in te zetten tegen haar concurrenten. Diep verborgen geheimen brengen deze vrouwen uiteindelijk samen, en confronteren hen met zichzelf en met de vraag hoever ze willen gaan voor waar zij in geloven. Aan de hand van de persoonlijke verhalen van de drie vrouwen biedt Margaret Atwood de lezer een kijkje in het corrupte systeem van Gilead. Dat doet ze met een indrukwekkende mengeling van spanning, fijnzinnige humor en een virtuoos verteltalent. Margaret Atwood (Ottawa, 1939) wordt beschouwd als de ‘grande dame’ van de Canadese literatuur. Ze woont en werkt in Toronto en verwierf de afgelopen halve eeuw een miljoenenpubliek met haar boeken, die in 45 landen worden uitgegeven. The Handmaid’s Tale, haar bekendste roman, werd bewerkt tot een uiterst populaire bekroonde televisieserie, met in de hoofdrol Elisabeth Moss. Atwood heeft verschillende keren op de shortlist van de Man Booker Prize gestaan. De blinde huurmoordenaar werd bekroond met deze prijs, en nog voor de daadwerkelijke publicatie stond De testamenten al op de shortlist.

Wat anderen schrijven over dit boek

Super vlot geschreven, je leest het in één ruk uit. De verschillende verhaallijnen zijn verrijkend en doen nadenken, ze brengen ook hoop en licht waar er in het verhaal van de dienstmaagd toch vooral duisternis is, ondanks de kleuren. Dit boek is een sterke en boeiende aanvulling op het eerste deel en op de tv-serie.

Ik had hoge verwachtingen van dit boek gezien de aandacht die het in de media kreeg, maar die verwachtingen zijn zeker ingelost.
Het is een soort boek dat ik nooit eerder las, randje science fiction. Het gaat over een gecreëerde wereld, Gilead, met een absurd regime. Toch laat de schrijfster je bijna geloven dat het een echt bestaand land is. Veel flash - back & forwards, waardoor je je hoofd er wel moet bijhouden, maar dat maakt het wel interessant. Heel spannend ook, leest goed door.
Ik had de vorige editie niet gelezen, want wist eigenlijk op voorhand niet dat dit boek effectief een vervolg was op "Het verhaal van de dienstmaagd" maar had niet de indruk dat ik iets miste.

Enorm genoten van dit boek. Waar deel 1 het totalitair regime fileerde doet deel twee dit met het verzet ertegen.
Dit deel is razend spannend en met veel vakmanschap geschreven.

Wees steeds op je hoede voor sequels en/of prequels… ze zijn meestal slechts een schaduw van de 'moeder van de reeks'...
Dat geldt in meer of mindere mate ook voor 'De testamenten'. Enige troost: zelfs een minder boek van Atwood is nog een goed boek. Misschien zou ik niet zo streng zijn, indien de tv-serie niet bestond (waardoor je verbeelding toch een beetje uitgeschakeld wordt)… en het is duidelijk dat Atwood precies als gevolg van de bewerking van 'Het verhaal van de dienstmaagd' zich gewaagd heeft aan een vervolg, met daarin voldoende kritiek op de totalitaire samenleving. Nogmaals, het is niet slecht en de getuigenissen worden voldoende uitgediept. Het boek is duidelijk minder kil dan zijn voorganger... maar dat was dan ook 'ijzig' goed.

Ik vond het beter dan het eerste boek. Hoe de drie vrouwen die afwisselend vertellen samenkomen en heel wat gemeen blijken te hebben, is schitterend gedaan.
In enkele dagen had ik het uit. Het is heel vlot geschreven.
Spannend, (on)werkelijk... je mond valt soms open van verbazing.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!