Niemand zal hier slapen vannacht

Rachida Aziz

Mens en maatschappij

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
'Dit boek is er voor alle mensen die nooit het recht genoten hebben om het debat te bepalen. Alle mensen die onderdrukt, misbruikt, uitgespuugd en tegen elkaar opgezet werden. Alle mensen die niet de norm zijn in deze maatschappij. Geloof me, we zijn met velen. Ik zie jullie in lange rijen aanschuivend bij de werkloosheidsdienst, 's morgens op de trein met kleine ogen pendelend naar het muffe kantoor, 's avonds uitgeput op de metro de handen wit van het stof op de bouwwerf. Ik zie jullie aan het raam van treurige rusthuizen kauwend op maaltijden waar de overheid niet meer dan drie euro per dag wil aan besteden. (...) Wij hebben één iets gemeen. Wij zijn de verliezers in de maatschappij die een kleine, machtige groep naar zijn beeld en zijn gelijkenis heeft geschapen.' In Niemand zal hier slapen vannacht doopt Rachida Aziz haar pen in vitriool om in de beste literaire traditie de oude orde ervan langs te geven. Ze vertrekt van een reeks bepalende momenten in haar leven, maar gebruikt die om alle vastgeroeste waarheden aan diggelen te slaan.

Wat anderen schrijven over dit boek

Heftig boek over het witte monster, een monster dat zo alomtegenwoordig is dat het voor witte mensen onzichtbaar is geworden. Over racisme en een generatie zonder identiteit. Een aanrader.

Rachida is kwaad. En gelijk heeft ze. Ik dacht dat mijn ogen al open waren, maar ze heeft het tegendeel bewezen. Dit is een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben. Het verklaart een aantal essentiële zaken heel helder, geeft aan hoe de witte kijk op de zaken te vaak kwetst en kleineert, te weinig uitgaat van sterktes en mogelijkheden. Het boek wakkert het vuur aan, de wil om van wij-zij gewoon een wij te maken.

Krachtig boek dat je ijkpunten verplaatst. Eens en voorgoed.

Dit boek blijft hangen. Sinds ik het uitgelezen heb, dwalen mijn gedachten af en toe opnieuw af naar het boek. Je gaat er over nadenken!

Heftig boek! Van zo'n boek word je opstandig, en zou ik mezelf van alle verwijten naar het hoofd willen slingeren, want ik weet dat ze gelijk heeft, en dat weet ik al lang, en toch doe ik er niets aan. Racisme, feminisme, uitbuiting, het wordt met mekaar verbonden. In één grote opwelling geschreven, goed gedocumenteerd, heel persoonlijk, woedend en moedig. Ik ben van dit boek meteen 10 exemplaren gaan kopen, en heb ze rondgedeeld aan vrienden waarvan ik niet enkel vermoed dat ze het gaan lezen, maar er ook over gaan nadenken, en het liefst nog eens verder geven! Uniek en onvergetelijk.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!