Brief van Leonie

Door Onno Van Gelder

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
1928. Theo Vanbockstael ontvangt uit onverwachte hoek een brief. Wat volgt is een schets van wat de Groote Oorlog betekende voor iemand aan het front, van de kracht van brieven. Van de verwerking van het trauma dat meer vreet dan goed brengt. Van de herdenking die zo nodig is, maar ook een dubbele kracht in zich heeft. Onno van Gelder jr., auteur van korte verhalen en monologen, ontving een publieksprijs voor zijn eerste kortverhaal Les Tilleuls. Eerder verscheen 'Passages' ‘Een waar genot om te lezen’ recensente Mieke Wijnants ***** ‘De verhalen uit Passages zijn kleine kunstwerkjes van taal’ Veronique’s Boekenhoekje

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Veronique Janssen

op 16/12/2019

De schrijfstijl van Onno van Gelder Jr. is elegant, fijn en bijna ouderwets aanvoelend. Je moet hier echt van houden. Ik vind het fantastisch en houd van zo’n stijl.

Het boekje telt 25 pagina’s en is daarmee een novelle. Je hebt maar weinig ruimte om je verhaal te schrijven en je moet de lezer dus direct voor je winnen. Dit doet Onno van Gelder op een fijne manier. Je wordt in het verhaal getrokken. Je voelt de emoties van Leonie en Theo.

Het is een bijzonder klein verhaal. Klein maar fijn past bij ‘Brief van Leonie’. In weinig pagina’s weet Onno van Gelder JR. te te raken.

‘Brief van Leonie’ is de eerste een reeks boeken. Ik ben benieuwd naar de rest van deze bijzondere serie!

Deze recensie verscheen eerder op: Veronique's Boekenhoekje

Lees meer

Door Alexandra Peeters

op 27/11/2019

Brief van Leonie - Onno van Gelder Jr. (Ambilicious Llp)

1928. Theo Vanbockstael ontvangt uit onverwachte hoek een brief. Wat volgt is een schets van wat de Groote Oorlog betekende voor iemand aan het front, van de kracht van brieven. Van de verwerking van het trauma dat meer vreet dan goed brengt. Van de herdenking die zo nodig is, maar ook een dubbele kracht in zich heeft.

Onno van Gelder jr., auteur van korte verhalen en monologen, ontving een publieksprijs voor zijn eerste kortverhaal Les Tilleuls.

Ik mocht deze kortnovelle lezen en wat ben ik daar ontzettend dankbaar voor. Dit boek bevat alle emoties en is zo ontzettend mooi.

Net zoals het verhaal is ook de cover erg mooi. Het zwarte, strakke design en een oude foto. Dit had niet meer aantrekkingskracht kunnen hebben op mij. In de boekenhandel haal ik het boek er zo uit door die cover.

Wanneer ik het boek thuis kreeg zat het in een enveloppe die ik sinds mijn kindertijd niet meer gezien had. Een luxueuze crèmekleurige enveloppe met een sierlijk mooi handschrift. Het maakt deze hele boekbelevenis zoveel mooier en compleet.

Zoals de flaptekst al zegt krijgt Theo een brief waarin Leonie hem vraagt haar man te redden. Wanneer de vreugde over het overleven van de oorlog plaatst maakt voor verdriet, nare herinneringen en demonen.

De auteur maakt met deze krachtige woorden en zinnen, met dit korte fragment waar jezelf ruimte hebt om het verhaal aan te vullen, duidelijk hoe het moet geweest zijn in de tijd van de Grote Oorlog.

Een verhaal dat je hart gebroken achterlaat door de herinneringen die de betrokkenen zich nooit meer willen herinneren. Een verhaal dat je hart verwarmd achterlaat door de verbondenheid die mensen creëren. 5/5

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief