De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

IJzerkop

Door Jean-Claude Van Rijckeghem

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Historische jeugdroman over een meisje in het leger van Napoleon, van de co-auteur van de bekroonde historische romans ‘Jonkvrouw’ en ‘Galgenmeid’.De achttienjarige Stans houdt nooit haar mond, liegt als de pest en doet wat niet mag. Ze droomt ervan Gent achter zich te laten en iets van de wereld te zien. Daar wordt abrupt een einde aan gemaakt als haar vader failliet dreigt te gaan en Stans met een rijke, opdringerige geldschieter moet trouwen. Ook al heeft hij een bad met warm water en koopt hij zijden kleren voor Stans, haar huwelijk is een gouden kooi. Zelfs het leven van een soldaat in het leger van Napoleon lijkt haar aantrekkelijker.

Stans loopt weg, onherkenbaar, in de kleren van haar echtgenoot en komt in Parijs terecht bij Napoleons veertiende compagnie. Ze moet tot elke prijs verborgen houden dat ze eigenlijk een meisje is. Haar broer Pier zit haar op de hielen. Hij is vastbesloten haar te vinden en terug te brengen naar haar man.‘Een toonbeeld van wat een historische roman hoort te zijn.’ Juryrapport Boekenleeuw over ‘Jonkvrouw’

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Johan De Brauwer

op 02/01/2021

Ijzerkop is een knap historisch verhaal, geschreven vanuit twee perspectieven nl. dat van Stans en haar vier jaar jongere broer Pier. We schrijven 1808. Stans is een pittige dochter van een schoenmaker, die weet wat ze wil. De rebellerende Stans wordt uitgehuwelijkt. Enkel kinderen op de wereld zetten, ziet ze helemaal niet zitten. Ze vermomt zich als man en komt in het leger van Napoleon terecht. Ze geraakt zwaar gewond aan haar hoofd. Maar ze herstelt. Zo komt ze aan de naam Ijzerkop. Dit boek gaat ook over de rol van de vrouw in een mannenwereld. Niet zo gemakkelijk in deze Napoleontische tijd. De vrouwen in het leger van Napoleon. Ze waren er wel degelijk. Maar, Stans was toch wel een bijzondere. Knap geschreven!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief