Drie vrouwen

Lisa Taddeo

Geschiedenis

3.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Lisa Taddeo is een groot nieuw talent. Voor Drie vrouwen volgde ze acht jaar lang de sekslevens en verlangens van drie gewone Amerikaanse vrouwen. Een journalistieke én literaire tour de force. Lina, een huisvrouw in een buitenwijk van Indiana, zit al een jaar of tien in een doodgebloed huwelijk. Ze hunkert naar seks, maar haar man raakt haar nauwelijks aan. Ze begint een affaire die haar volledig verzwelgt. Sloane, een glamoureuze ondernemer, laat haar echtgenoot toekijken terwijl ze seks heeft met anderen. Voor wie doet ze dat? Maggie, een middelbare scholier in een klein gehucht in North Dakota, wordt verleid door haar leraar Engels. De gevolgen zijn enorm wanneer een rechtszaak volgt en niemand in het kleine stadje haar verhaal gelooft. Drie vrouwen is een baanbrekend boek waarin de vrouwelijke begeerte in al haar heftigheid en schoonheid wordt neergezet. Na een verhitte veiling sloot Nijgh een deal voor drie boeken. De verhalenbundel en de roman zijn zo goed als gereed.

Wat anderen schrijven over dit boek

Drie vrouwen door Lisa Taddeo

Dé must-read van deze zomer, al een hype voor het verscheen én aangeprezen door onder andere Dave Eggers, Elizabeth Gilbert en Esther Perrel. Een boek dat ik wou lezen, mijn verwachtingen waren torenhoog. En daar wringt misschien het schoentje. Ik had gedacht een boek te lezen over vrouwelijk verlangen, begeerte en seksueel plezier. Iets als in (in tegenstelling tot Drie vrouwen wél een fictieboek) Stad van meisjes van Gilbert.

Jammer genoeg stelde dit boek me op dat vlak wat teleur. Waar in Stad van meisjes aanvankelijk een prijs moet worden betaald voor bepaalde losbandige gedragingen, blijkt daar later toch dat een goed persoon geen goed (lees: braaf) meisje moet zijn. Vivian Morris eindigt gelukkig, wijs en kleurrijk.
De drie vrouwen in Taddeo’s boek (Lina, Maggie en Sloane) lijken mij op geen enkel moment echt gelukkig. En dat is immens jammer voor hen aangezien Drie vrouwen non-fictie is.

Taddeo heeft prachtig werk geleverd. Haar idee voor dit boek is origineel, boeiend en uitdagend. De drie vrouwen die zij acht jaar heeft gevolgd zijn stuk voor stuk bewonderenswaardig moedig. Wat zij ook gemeen hebben is een verleden van misbruik, op de één of andere manier. En net dat vind ik jammer. Ik begrijp (na cijfers die bovenkwamen door #metoo) dat het moeilijk is om een vrouw te vinden die niet getekend is door misbruik. Daaruit volgt ook dat vrouwelijke seksualiteit veelal gekleurd is door angst en of schaamte. Wij vrouwen dragen daar op de één of andere manier allemaal de sporen van. Het zit in ons DNA. Dat weet ik, jammer genoeg.

En toch, toch had ik graag ook iets gelezen over een vrouw die gelukkig is met haar hele (seksuele) wezen, over een vrouw die wél krijgt wat ze verlangt. Misschien volgt dat nog in een volgend boek van Taddeo. Want ik vind wel dat ze haar werk mag/moet verder zetten. Dit is literaire non-fictie die een inkijk geeft in het leven van (in dit geval Lina, Maggie en Sloane) vrouwen zoals we het nog nooit hebben gekregen. Niet op deze manier: diepgravend, eerlijk, zonder een blad voor de mond.
Bij deze een warme, dikke knuffel voor de drie prachtige vrouwen. Maak er maar vier van, Lisa krijgt er ook één.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!