De Hobbit

J.R.R. Tolkien

Fictie

4.5 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Op een dag komen er zomaar dertien dwergen op bezoek bij meneer Bilbo Balings, vergezeld door de beroemde tovenaar Gandalf. Ze komen een feestje vieren in zíjn hobbithol; een afscheidsfeestje welteverstaan. De volgende dag gaat de groep op reis om in het oude Moria een schat te zoeken. Tot zijn grote schrik stelt Gandalf voor dat Bilbo meegaat als het veertiende lid van de expeditie. Voor hij het weet, is hij op avontuur en komt hij in aanraking met trollen, reusachtige wolven, spinnen, aardmannen en niet te vergeten de oude draak Smaug. Zo wordt Bilbo de meest wereldwijze hobbit ooit.

Wat anderen schrijven over dit boek

een gemakkelijk begin van de echte fantazy-literatuur (ondanks ietwat verkracht in de film-trilogie

Wanneer ik de films had gekeken stond ik al versteld van de kwaliteit. Zelden worden er zo’n goede films gemaakt. Maar de boeken staan zelfs nog een trede hoger.

De manier waarop alles verwoord en beschreven wordt is enorm duidelijk. Terwijl je de woorden leest zie je alles gebeuren zoals in de films, maar niet alles. Dat is nog een groot pluspunt naar mijn mening. De boeken zijn in veel scènes anders en er zijn veel gebeurtenissen in het boek die in de film niet voorkomen. Op die manier kon ik de films gezien hebben, maar toch telkens weer verrast worden toen ik het boek las. Ik genoot er ook van hoe het hoofdpersonage Bilbo veranderde doorheen het verhaal. In het begin was hij bang en verafschuwend voor avontuur, maar tegen het einde was geen enkele uitdaging te groot voor hem. Hij deinsde nergens meer voor terug.

Samengevat is dit boek dus een echte topper. Hij is zeker aan te raden.

Het thema in het boek was zeer interessant en het lag me echt. De personages die mooi erin verwerkt zijn, de aparte verhaallijnen die door elkaar lopen… Het boek is gewoonweg fantastisch geschreven en ik ben echt blij dat ik het gelezen heb. Ik raad iedereen aan om dit te lezen. Vanaf het eerste moment is humor verweven met fantasie en toch ook wel verdriet als je jezelf in het personage van de dwergen plaatst. Het enige nadeel dat je in het boek hebt is dat in hierin sommige passages niet zo zorgvuldig beschreven worden waardoor je soms moet gissen naar de gebeurtenis. Als je het boek vergelijkt met de film is die qua thema en verhaallijn quasi hetzelfde maar de film is toch preciezer. Maar beelden uit de film zeggen immers toch meer dan woorden. Voor iemand met veel fantasie is dit boek toch zeker een aanrader.

De voorloper van een heerlijke triologie! Zeker te lezen voor je aan de LotR boeken begint.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!