KAMERS ANTIKAMERS

Door Niña Weijers

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
In ‘Kamers, antikamers‘ van Niña Weijers woont een vrouw op de bovenste verdieping van een rijzig, laat negentiende-eeuws pand aan een stadspark. Ooit woonde er een kunstschilder die melancholische stadsgezichten maakte en artistieke vrienden ontving in zijn atelier. Nu schrijft ze er een boek. Onder haar vingers beginnen verleden, heden en toekomst over elkaar heen te buitelen. De werkelijkheid blijkt een veelvoud, en zijzelf ook, zeker wanneer ze opduikt als personage in de roman van haar goede vriendin M, die haar misschien wel of misschien niet zal laten leven. In 2014 verscheen Niña Weijers debuutroman ‘De consequenties’, die werd bekroond met meerdere prijzen, en de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2015 behaalde.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 23/07/2019

Kamers antikamers van Niña Weijers

Als fan van De Consequenties was ik dolgelukkig toen er een nieuwe Weijers verscheen. De cover is wat vreemd, wat donker, wat wazig en dat is het boek ook. En ook weer niet.

Kamers antikamers is een boek zonder plot of vaste verhaallijn. We volgen een schrijfster die op haar (zolder-) kamer werkt aan een nieuw boek, dat is ongeveer het enige dat vaststaat. En de vriendschap met M. Daarnaast zijn er verschillende verhaallijnen die naast elkaar en door elkaar heen lopen, elkaar beïnvloeden en naadloos in elkaar overgaan. Dan weer is de vrouw gelukkig in een vaste relatie, dan weer is ze gescheiden, woont ze samen met een kind van vier of wacht ze op de ander die bij haar vrouw moet weggaan.

Niemand heeft echt een naam, iemand heeft een hondje, iemand heeft een kat. De verschillende levens zijn mogelijkheden. Al dan niet verzonnen. Mogelijkheden die vloeibaar in elkaar overlopen. Zoals het echte leven ook niet vastomlijnd en chronologisch voorwaarts voert.

Niña lezen is je overgeven aan een wereld, een universum, aan een intelligente, filosofische denk- en schrijfoefening. Hoewel dit alles heel ingewikkeld en moeilijk lijkt leest het boek vlot en meeslepend. Weijers schrijft een heel eigen soort boeken. Als je je openstelt voor haar soort wereld dan ga je ook van dit tweede boek enorm genieten.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief