De vondeling

Door Sarah Meuleman

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd

1968, de Isles of Scilly in de Atlantische Oceaan.
Op een afgelegen strand doet de achtjarige Robin een macabere vondst. In de branding ziet ze een pop. Ze rent erheen en ontdekt dat het geen speelgoed is, maar een dode baby in een doek. Als ze haar moeder haalt, is de baby spoorloos verdwenen. Niemand gelooft de jonge Robin met haar levendige fantasie.
Geteisterd door herinneringen aan de baby, reist Robin twintig jaar later terug naar het eiland om er voorgoedachter te komen wat ze écht heeft gezien.
De vondeling neemt de lezer mee van 1968 naar 2035 in een aangrijpende geschiedenis over de kracht van herinnering, de kracht van verhalen - en alles daartussenin.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door els van haute

op 17/03/2020

Dankzij jullie gelezen want bij jullie gewonnen! Merci!!!

Wow. 2 Dagen in een andere wereld vertoefd.
Wat een ontdekking. Fan!

Lees meer

Door Eva De Smet

op 17/03/2020

Vlot geschreven, bouwt spanning op, en heeft toch nog een verrassend einde.
Feit - herinnering - fictie: het wordt samengebracht tot één geheel.
Een boek dat ik met plezier en spanning heb gelezen. Het hield me wakker, letterlijk.

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 17/03/2020

Dit boek is een literaire roman en thriller tegelijk. Zorgvuldig opgebouwd en met een grote vaart in het verhaal die mij direct meenam en tot het einde vasthield.

Hoe echt is echt? Kun je vertrouwen op je herinnering of is het verbeelding? Dat is het thema van deze knappe roman.

Het begint al bij de romantische kaart vooraan in het boek. Het zijn bestaande eilanden maar het is ook vertekend. Speciaal voor het boek is deze kaart getekend door Lotta de Beus. Er staan een paar plekken op die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Dus hier begint het al: het thema van haar boek: wat is echt, wat is verzonnen? Wat is er vroeger echt gebeurd, wat is een verhaal geworden in de herinnering dat niet meer overeenkomt met de werkelijkheid? Voortdurende is die spanning in het boek voelbaar: de scheidslijn tussen wat is waar gebeurd en niet.

Drie verhaallijnen wisselen zich af, van 1968 op Isles of Scilly tot 2035 in New York en uiteindelijk vloeien die verhaallijnen samen.

De schrijfster weet heel goed spanning in het boek aan te brengen en een bepaalde sfeer te scheppen. De schrijfster weet goed spanning in haar verhaal te brengen en een bepaalde sfeer te scheppen. De gesloten eilandbewoners bijvoorbeeld die allemaal weten van de komst van Robin en haar zo snel mogelijk weer van het eiland af willen.

Er zitten ook veel tegenstellingen in het boek. De sfeer van de eilandengroep is in de zomer zonnig en fotogeniek, met palmbomen en in de winter guur en levensgevaarlijk. Sprookjesachtig en spookachtig. Super veilig als je er woont want de buitenwereld is ver weg maar probeer je als buitenstaander iets van op het eiland boven water te krijgen dan is het een harde en onheilspellende plek.

Bij de belangrijkste personages in het boek ligt alles onder het stof.

Net als de gangen en krochten van onze geest waar herinneringen onder een dikke laag stof liggen en er dan vervormd uitkomen.

Zeker een aanrader om dit boek te lezen.

Lees meer
MD

Door Marc Dilliën

op 17/03/2020

Dit was mijn aangename kennismaking met de auteur. Een goed verteld verhaal, goed geconstrueerd en met de nodige spanningsbogen om het verhaal spannend te houden. Maar vooral de zeer levendige taal en de mooie stijlelementen vallen mij op.
Tussen haakjes, ik won dit boek in de zomerwedstrijd van "Lang Zullen We Lezen", op die manier kwam ik in contact met een voor mij nieuwe naam dus missie geslaagd, ik ga nog boeken van haar lezen!!!!!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Enkel je voornaam wordt getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief