Een kamer in Oostende

Koen Peeters

Fictie

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd
Een schrijver vertelt over zijn jarenlange vriendschap met een schilder. Telkens ontmoeten ze elkaar in Oostende, waar ze allebei ooit de liefde van hun leven gevonden hebben. Ze lopen rond in de Stad aan Zee met haar roekeloze talent voor toerisme, fameuze kunstenaars en het zilveren Noordzeelicht. Ze spreken af in hotels, flaneren, dwalen tussen de Oostendenaars. Ze vertoeven in het gezelschap van vissers, Congolezen, tragische architecten, Snoek en Claus, Spilliaert en Ensor. En vrouwen. De schrijver en de schilder zijn nieuwsgierig, soms opdringerig, nooit onbeschoft. Ze ontwikkelen een ironische onderzoeksmethode, het perspectivisme, op zoek naar de Onvoltooid Oostendse Tijd. Niets blijkt dan nog toevallig. In hun ontmoetingen ontdekken ze hoe ze op zeldzame, kostbare, melancholische momenten door elkaars ogen kunnen kijken. Zelfs diep terug in de tijd. Met Kamer in Oostende brengt stilist Peeters een even fijnzinnig als ontroerend boek.

Wat anderen schrijven over dit boek

Een ongewilde zoektocht door de schrijver (van dit boek) en de schilder Koen Broucke. Beide lopen haast zonder doel (de kleinste aanleiding volstaat) door de stad en ontdekken ze op een eigenzinnige wijze. Ensor, Spilliaert, Claus, Snoeck, Zweig, Eysselinck,... allen passeren ze. Boeiend om Oostende zo eens te benaderen. De schilder maakt verslag via schilderijen (ook in het boekje) en de schrijver via protocols die hij verwerkt in deze roman.

Een treffen in Oostende tussen een schrijver en schilder,in de voetsporen van illustere voorgangers. Tussen eb en vloed trekt ,de zee hen naar plekjes ,straten en huizen ,bewoners,en ontmoetingen .Ze trachten de vervlogen tijd te vangen van deze stad "Oostende",in woorden en schilderijen. Een warme vriendschap groeit tussen beiden,samen een kader scheppend om de tijd vast te houden,die wel een stad verandert, zijn bewoners en bezoekers en passant. Reizend van Brussel,of Antwerpen,slapend in verschillende plekken,hotels,of als kwajongens op het gras...,in de wind, in het licht van de zee,of donker zoals s'nachts à la "Spilliaert" ...zand of andere kleinoden,in kleuren, die ze er vinden in hun zakken..Warm geschreven boek,en wie Oostende beetje kent,vindt er zeker trefpunten.Aanbevolen,in je tas naar zee.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!