De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Laatste weduwe

Door Karin Slaughter, Ineke Lenting

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Ingenieuze plots en razend spannend: dit is deel 9 in de Will Trent-reeks van de Queen of Crime.
 
Een onschuldig uitje verandert in een nachtmerrie wanneer Michelle Spivey wordt ontvoerd terwijl ze met haar dochter aan het winkelen is. De politie zet een grote zoekactie op touw en haar partner doet een emotionele oproep in de media, maar Michelle is en blijft spoorloos. Een paar weken later, op een rustige zondagmiddag, worden Will Trent en Sara Linton plotseling opgeschrikt door het geluid van explosies. Ze gaan erop af, maar binnen no time loopt alles volledig uit de hand: Sara wordt gekidnapt en Will moet noodgedwongen undercover. De situatie voert hen naar een afgelegen plek in de bergen, naar de vreselijke waarheid over het lot van Michelle en een moordzuchtige radicale groepering...
 
'Laatste weduwe is een heerlijke Slaughter: actueel, uitstekend uitgewerkte karakters en een even mysterieuze als ingenieuze plot.' VN Detective en Thrillergids ****
 
'Karin Slaughter geeft haar personages zo veel inhoud en ontwikkeling dat haar boeken, ook al loopt de serie al jaren, nog steeds blijven boeien.' Nederlands Dagblad
 
‘De Queen of Crime heeft weer een bloedstollende thriller geschreven met Will Trent in de hoofdrol.’ Margriet
 
‘Laatste Weduwe is dé must-read thriller van deze zomer: brandend actueel, razend spannend en zoals altijd geweldig geschreven.’ Het Laatste Nieuws ****

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Severine Lefebre

op 25/07/2019

Michelle Spivey wordt ontvoerd na een bezoekje aan de winkel met haar dochter. Een grote zoektocht levert niets op, en na een maand is er nog steeds geen spoor van Michelle te vinden. Enkele weken later worden Will Trent en Sara Linton opgeschrikt door luide explosies. Ze gaan erop af om te helpen, maar dan loopt het volledig mis. Sara wordt ontvoerd, en Will moet undercover om haar te redden. Hij komt terecht in een gewelddadige radicale groepering…

Mening
Met Laatste weduwe heeft Karin Slaughter alweer een super spannend boek neergezet. Het is het nieuwste deel uit de Georgia-reeks rond Will Trent en Sara Linton. Wederom is het een mix van spanning en liefde, met de nodige actuele thema’s zoals terrorisme, extremisme en racisme.

Laatste weduwe is spannend van begin tot einde, al heeft dit vooral met de opbouw van het verhaal en perspectiefwisselingen te maken. De ontvoeringen, de intense zoektocht, Will die undercover gaat en er alles voor over heeft om Sara te redden,…

Dit geheel maakt dat je aan het boek gekluisterd zit. Ook de vele actiescènes zorgen dat er vaart in het verhaal zit en de spanning aanwezig blijft. Dit met de voortdurende tijdsdruk die het verhaal eigen is. Daarnaast is het standpunt van de criminelen zeer goed uitgewerkt, vooral het hoe en waarom van hun daden, waardoor je nog sneller wilt weten hoe het zal aflopen.

Het verhaal zit logisch in elkaar en is volgens datum ingedeeld. Bij ieder nieuw hoofdstuk staat er ook een tijdstip. Want tijd is erg belangrijk. Ook is er een wisseling in perspectief bij de hoofdstukken. De ene keer is het vanuit het standpunt van Will, de andere keer vanuit die van Sara of van Faith Mitchell en Amanda Wagner. Het is daardoor onvermijdelijk dat er in het begin scènes zijn die meerdere keren worden herhaald, telkens vanuit iemand anders perspectief. Dit kan neigen naar herhaling, maar Karin Slaughter slaagt erin om via deze constante perspectiefwisseling het verhaal net naar een hoger niveau te brengen. Je krijgt als lezer steeds wat extra informatie erbij, en de verschillende verhaallijnen komen zo stilaan bij elkaar.

Karin Slaughter heeft een begrijpelijke en boeiende schrijfstijl. Ze krijgt het quasi altijd voor elkaar om de lezer vanaf de eerste bladzijde in haar greep te houden. Ze mag dan ook terecht de Queen of crime genoemd worden. Daarnaast slaagt ze er ook in om de karakters van Will en Sara te blijven evolueren. De hoofdstukken zijn vrij lang, maar naar mate het einde nadert worden ze korter, wat zorgt voor extra vaart in het verhaal.

Sterke karakters creëren mag je gerust een van Karin Slaughters sterkste punten noemen. Alle personages hebben een duidelijk en eigen karakter, die hun eigen plaats en belang hebben in de verhaallijn. Je ziet hoe Sara zich aanpast aan de omstandigheden van de ontvoering, hoe ze haar gevoel zoveel mogelijk probeert uit te schakelen en rationele beslissingen te nemen. Will heeft meer moeite zich te beheersen, en hij heeft er alles voor over om Sara te redden. Zelfs infiltreren in een racistische en radicale groepering die voor niets terugdeinst om hun plannen uit te voeren. Maar ook de daders zijn uitstekend neergezet. Vooral de leider is een ware psychopaat die er niet voor terugdeinst om duizenden mensen te doden om zijn boodschap wereldkundig te maken.

Alhoewel Laatste weduwe deel uit maakt van een reeks, kun je het boek gerust afzonderlijk lezen. Er wordt namelijk net voldoende informatie gegeven om het verleden van de personages en hun onderlinge relaties te kunnen volgen. Alleen raad ik het wel aan om de boeken op volgorde te lezen, omdat je enkel zo de relatie tussen Sara en Will volledig kunt vatten, want deze evolueert continu. Vooral in dit boek vind ik hun relatie echt substantieel veranderen, want pas nu ze plots uit elkaar worden gerukt, merken ze hoeveel ze elkaar missen. En van elkaar houden.

Oordeel
Laatste weduwe is alweer een uitmuntend boek over Sara Linton en Will Trent. Ik ben al liefhebber vanaf het allereerste boek van Karin Slaughter, maar zeker vanaf de Georgia-reeks ben ik helemaal verkocht. De persoonlijkheden zijn zo goed neergezet dat ze wel echt lijken te bestaan, en ik kijk dan ook telkens weer uit naar een nieuw boek in de reeks. Ook dit boek heeft volledig mijn verwachtingen waargemaakt. Veel spanning, wisselende verhaallijnen en sterke karakters. En een sterk thema rond racisme en radicalisering van extreemrechts. Toch wel zeer actuele thema’s, die Karin Slaughter heel goed heeft weten te verwerken.
Het mag dus duidelijk zijn, van mij krijgt Laatste weduwe de volle 5 sterren!

Severine Lefebre
De Perfecte Buren

http://perfecteburenleesclub.blogspot.com/2019/07/laatste-weduwe-karin-slaughter.html

Lees meer

Door Evelyne Cathoir

op 01/07/2019

Karin Slaughter is één van ‘s werelds populairste en meest gewaardeerde schrijvers. Haar vorig boek, “Gespleten”, wordt momenteel onder de oorspronkelijke titel “Pieces of Her” door Netflix tot een 8-delige reeks verwerkt. En ook “Goede dochter” en “Veroordeeld” worden nog verfilmd. De verwachtingen voor “Laatste Weduwe” zijn dus hoog.
Ontvoering op klaarlichte dag
“Laatste weduwe” begint met de ontvoering van Michelle Spivey.
Michelle winkelt met haar 11-jarige dochter, wanneer ze wordt ontvoerd. Spivey is een vitale wetenschapper die werkt bij het Center for Disease Control, de autoriteiten worstelen om haar te vinden maar niemand weet waarom ze is meegenomen. Vervolgens schakelt Karin Slaughter over naar Sara en Will.
Een paar weken later, worden Will Trent en Sara Linton plotseling opgeschrikt door het geluid van explosies. Zowel Sara als Will zijn erop getraind om hulp te verlenen in noodgevallen, ze gaan erop af in plaats van de andere kant op te rennen. Maar vandaag wordt dat instinct ze noodlottig, binnen no time loopt alles volledig uit de hand. Ze komen een groep mannen tegen en eigenlijk bevinden ze zich op de verkeerde plaats op het verkeerde moment. Will ziet met eigen ogen hoe Sara wordt ontvoerd. Ze komt terecht bij een racistische groepering die een aanslag aan het voorbereiden is.
Ondertussen probeert Will Sara te lokaliseren en te bevrijden dit met de hulp van zijn collega Faith. Hij ontdekt welke groepering achter Sara’s ontvoering zit en hij besluit om undercover te gaan om Sara te bevrijden. De situatie voert hen de bergen in, op weg naar de waarheid over het lot van Michelle, en de confrontatie met een moordzuchtige radicale groepering…
Verschillende vertelperspectieven
In afwisselende hoofdstukken volgen we Sara, Will en Faith (collega en vriendin van het koppel). Bij het volgen van Sara kom je zo te weten wat een geheime groep van plan is en waarom zij en Michelle werden geselecteerd. Wat ze verdragen, getuige en horen, zorgt soms voor een verontrustend gevoel, maar een die je aan de pagina’s houdt. Karin Slaughter heeft de neiging je uit uw comfortzone te halen. “De laatste weduwe” zit boordevol spanning en actie , ik had regelmatig het gevoel dat ik middenin de scènes zat in plaats van ze te lezen. Alsook bestaat de verhaallijn uit drie delen en het is pas in het laatste deel dat alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.
Eerste kennismaking met Karen Slaughter
Je mag het een gat ik mijn culturele ontwikkeling noemen, maar dit was het eerste boek dat ik las van Karin Slaughter. Zij is de koningin van de suspense. En deze titel is haar meer dan waardig. Wat een kennismaking! Ik vond “Laatste weduwe” zeer gemakkelijk weglezen. Dit is # 9 in de Will Trent-serie, maar voor mij voelde het absoluut goed om “De laatste weduwe” op zichzelf te lezen.
Als nieuwe lezer heb ik het verhaal gemakkelijk kunnen volgen omdat de personages goed belicht worden alsook hun achtergrondgeschiedenis. Deze informatie is zeer duidelijk en ze laat je ook niet in het ongewisse over gebeurtenissen die in het verleden zijn gebeurd. De personages zijn echt levendig weergegeven, ik bouwde een affiniteit op met de hoofdpersonages.

Lees meer

Door Ann Busquart

op 04/06/2019

We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is hij terug, publiekslieveling nummer 1 als het om de boeken van Karin Slaughter gaat: Will Trent. Dankzij HarperCollinsHolland mocht ik Laatste weduwe al lezen voor het verscheen. Ik voelde me als een kind bij wie de Sint in mei komt.
Het verhaal
Michelle Spivey, wetenschapper aan het Center for Disease Control, wordt op klaarlichte dag ontvoerd voor de ogen van haar dochter. Een maand later gebeurt hetzelfde met Sara. Als de aarde schudt en de campus van Emory opgeschrikt wordt door een aantal explosies, stevenen Sara en Will erop af om hulp te bieden waar het kan. Nog voor ze Emory bereiken, loopt het volledig uit de hand. Sara wordt ontvoerd en Will blijft verweesd achter. Na een helse rit belandt Sara in een kamp in de bergen, waar ze gevangen gehouden wordt door een radicale groepering. Wat ze precies van haar verwachten en met haar van plan zijn, is niet meteen duidelijk.
Ondertussen is Will een wrak. Hij is niet zonder kleerscheuren uit de confrontatie met de criminelen gekomen en gaat kapot aan schuldgevoel. Vastbesloten Sara te redden, verbijt hij de pijn en gaat hij undercover om haar uit de klauwen van de groepering te halen. Ondertussen stoppen ook Amanda en Faith niet tot ze de onderste steen boven gehaald hebben.
Levensechte Will en Sara
Al na enkele bladzijden weet je het weer: dit is waarom je alle boeken van Karin Slaughter werkelijk verslindt. Nog voor je twee hoofdstukken ver bent, zit je al te nagelbijten. De manier waarop je meteen de actie intuimelt is niet het enige. Karin Slaughter blijft er ook in slagen om van Will en Sara mensen van vlees en bloed te maken. Sara is dan wel ongelooflijk intelligent, ze is niet onverwoestbaar. Ze is bang, kwetsbaar en onzeker. Ze vreest voor haar leven en dat van duizenden Amerikanen. Ze huilt, verliest de moed… en dat maakt haar zo menselijk.
Ook Will is geen superman. Hij is lichamelijk gebroken na de ontvoering van Sara. Bovendien blijft hij een kleine hulpeloze kleine jongen als hij de confrontatie met Sara’s familie moet aangaan. Niets zelfvertrouwen. Zijn minderwaardigheidsgevoel heeft iets aandoenlijks. Daartegenover staat zijn vastberadenheid Sara te redden. Ook Will is geen superheld. Ook hij twijfelt, verliest de moed, wordt bijna radeloos van verdriet en schuldgevoel. Maar hij is gehard door het leven en dat maakt hem sterker dan hij zelf vermoedt. Je kan niet anders dan hem in je hart sluiten.
Brandend actueel
Het thema van Laatste weduwe is helaas brandend actueel. Rechts extremisme, racisme, vrouwenhaat… het zit er allemaal in verweven. Karin Slaughter geeft de extremisten een stem, maar op een heel subtiele manier slaagt ze erin hun verhaaltjes en doctrines te doorprikken. Bovendien zijn ze, volledig Slaughter-style heel wreed en malen ze niet om een slachtoffer meer of minder. Niet alleen de mannen, maar ook de vrouwen moeten hierin niet onderdoen. Ook dit zijn we van Karin Slaughter gewoon: een flinke portie bloedvergieten op zijn tijd.
Het was – ondanks het thema dat alweer naar de keel grijpt – een aangenaam weerzien met Will Trent en Sara Linton. En zoals ik het zie, is Karin Slaughter haar zielekinderen nog niet beu en mogen we meer van dat verwachten. Wat mij betreft: heel graag!

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief