Machines zoals ik

Door Ian McEwan

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Na het succes van de verfilmde roman De kinderwet confronteert Ian McEwan in Machines zoals ik de lezer opnieuw met fundamentele vraagstukken, dit keer in een meeslepend, dystopisch verhaal, gesitueerd in het Londen van net na de Falklandoorlog: Thatcher is aan de macht en Alan Turing bereikt een beslissende doorbraak in de artificiële intelligentie. De werkloze Charlie is verliefd op Miranda, een intelligente studente die een verschrikkelijk geheim met zich meedraagt. Ze raken verwikkeld in een driehoeksrelatie met de androïde Adam, wiens persoonlijkheid ze samen hebben ontworpen. Maar kan een machine de zaken van het hart wel begrijpen? Wat is het dat óns menselijk maakt?

Over Machines zoals ik
‘Een ontzettend goede roman over een nieuw soort kunstmatige mens.’ The Times

‘Deze gedurfde prestatie is een geslaagde combinatie van literaire flair en intellectuele sprankeling.’ The Sunday Times

‘Meesterlijke nieuwe roman (…) McEwans vermogen om de lezer tot nadenken te stemmen is waardevol en tijdloos.’ Financial Times

Wat anderen schrijven over dit boek

Door M Eulaers

op 11/04/2021

Lijkt ongeloofwaardig, scifi, maar erg meeslepend. Uitstekend geschreven. Enkel de historische achtergrond klopt precies niet.

Lees meer

Door Jempi Laevaert

op 24/09/2020

Door Sofie De Braekeleer

op 09/01/2020

Opnieuw een hele mooie McEwan. De schrijver confronteert zijn lezers met veel vragen waarop je hart en je hoofd soms een ander antwoord willen geven. Hij toont de verschillen tussen de menselijke Charlie en Miranda, en de android Adam, maar ook de gelijkenissen.
Het verhaal leest vlot, is soms spannend, soms ontroerend, laat je genieten van een alternatieve loop van de geschiedenis waarin de Britse Falklands de Argentijnse Las Malvinas blijven, Alan Turing blijft leven en zijn geniale brein de samenleving verrijkt met zijn inzichten en verwezenlijkingen. Er zitten prachtige poëtische zinnen in, grappige stukjes, zinnen om over te piekeren, zinnen om langzaam genietend te laten smelten in je mond. Knap boek!

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 06/07/2019

Een meeslepend dystopisch verhaal in het Londen van na de Falklandoorlog: Thatcher is aan de macht en Alan Turing bereikt een beslissende doorbraak in de artificiële intelligentie.

Moeten we bang zijn voor artificiële intelligentie? Pikken robots straks al onze banen in? Zullen robots slimmer worden dan wij? Veel mensen denken van wel en robotica en AI zijn vandaag een hype in technologieland. Wat is het dat ons onderscheidt van computers? Wat is het verschil tussen kunstmatige en menselijke intelligentie?

In zijn nieuwe boek onderzoekt Ian McEwan deze fundamentele vraagstukken in mooie zinnen waarin hij vaak dingen tegenover elkaar stelt en doet nadenken. Hij koppelt morele kwesties aan robots.

Het verhaal wordt verteld door de werkloze Charlie. Hij is eenzaam, leeft in betrekkelijke armoede, is pover gehuisvest en heeft matige vooruitzichten. Alan Turing heeft een grote doorbraak bereikt op het gebied van artificiële intelligentie en de kunstmatige mens is een feit. Van een onverwachte erfenis koopt Charlie voor 86000 pond een androïde Adam. Er zijn dertien Eva's en twaalf Adam's op de markt gebracht. Voor een Eva was hij te laat.

Charlie is verliefd op zijn bovenbuurvrouw Miranda, een studente die een verschrikkelijk geheim met zich meedraagt. Samen raken ze verwikkeld in een gecompliceerde driehoeksrelatie met Adam.

Toch is dit niet het zoveelste sciencefictionboek.

De schrijver plaatst het verhaal in de herfst van de twintigste eeuw, meer precies in het jaar 1982 in Londen waarbij gebeurtenissen en personen uit die tijd de revue passeren maar het anders afloopt, een parallel universum. Ian McEwan speelt met de scheidingslijn tussen feit en fictie.

Verschillende ingrediënten voor een spannend boek: Charlie, een mens als wij, Adam een bijna wij-mens en samen met Miranda ontstaat al heel snel een gecompliceerde relatie in het ongewone huishouden. Een verschrikkelijk geheim, een rechtszaak en een veroordeling. De kleine Mark die zijn intrede doet in het gezinnetje, er dansend uit verdwijnt en in de molen van opvanggezinnen en maatschappelijk werkers terechtkomt.


De ene verhaallijn kan natuurlijk niet zonder de ander. Toch kon het boek mij niet helemaal bekoren

Ondanks de mooie zinnen en schoonheid van taal is het geen hapklare brok. Het lijkt wel een combinatie van kunstmatig mooie zinnen en een kronkelig plot met veel (politieke) uitweidingen, veel ideeën en te weinig uitgewerkt. De ontwikkeling van de personages Charlie en Miranda blijft vrij vlak. De echte hoofdpersoon in het boek is de androïde Adam.

Toch is het een rijk boek. Een boek met diepgang dat de lezer aanzet tot nadenken.

Zie voor een volledige recensie: https://linda020.webnode.be

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief