Lente

Door Ali Smith

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
De nieuwe roman van Ali Smith, Lente, is een zeldzaam meesterwerk, dat deel uitmaakt van de (los van elkaar te lezen) seizoenencyclus, een van de origineelste literaire series van onze tijd.
Wat is de verbindende factor tussen Katherine Mansfield, Charlie Chaplin, Shakespeare, Rilke, Beethoven, Brexit, het heden, het verleden, het noorden, het zuiden, het oosten, het westen, een man die treurt om een verloren tijd, een vrouw die verstrikt zit in de moderne tijd?
De lente. De grote koppelaar.
Met oog voor de migratie van verhalen in de loop van de tijd en voortbordurend op Pericles, een van de meest resistente en speelse stukken van Shakespeare, vertelt Ali Smith het onmogelijke relaas van een onmogelijke tijd. In een tijd van muren en lockdown gooit Smith de deur open. De tijd waarin we leven verandert de natuur. Zal deze tijd ook de natuur van verhalen veranderen?
Hoop doet leven.

Ali Smith werd in 1962 geboren in Inverness, Schotland. Vier van haar romans, waaronder Herfst, werden genomineerd voor de Man Booker Prize. Ze woont in Cambridge.

Over Lente:
‘Een verhaal over onze tijd. (…) Geniet ervan, want er is nog maar één aflevering te gaan.’ Evening Standard

‘Lente is een verbluffende prestatie en een boek voor alle seizoenen.’ Independent

Over Ali Smith:
‘De grote klasse van Ali Smith is dat ze over de acute, drukke, veranderende wereld schrijft, zonder ooit intellectualistisch abstract of gezocht politiek te worden.’
Joost de Vries, De Groene Amsterdammer

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Marc Dilliën

op 11/05/2021

Derde deel van de cyclus en zeker niet het meest toegankelijke, eerder een boek dat meermaals moet bekeken en geraadpleegd worden. Er wordt duchtig gespeeld met jaartallen en vertelperspectieven waardoor het boek langzaam en aandachtig moet gelezen worden.

Meermaals worden leestekens weggelaten en beginnen zinnen niet met een hoofdletter, maar op bladzijde 79 staat een zin van plus minus een halve bladzijde en dat is voor mij meer vernieuwend dan andere experimenten. Een zegen voor menig lezer dat schrijvers dit nog kunnen en willen doen.

Heel mooi hoe de auteur de verbinding maakt tussen Beethoven, Chaplin, Mansfield, Rilke en Shakespeare.

Het geheimzinnige meisje van twaalf dat schijnbaar iedereen kan manipuleren is een zeer eigenaardig personage: zij stelt heel vervelende en confronterende vragen, wijst ons op een aantal problemen ( migratie, klimaat, grenzen) verschijnt en verdwijnt als het ware uit het niets.

Niet het sterkste deel van het vierluik, daarvoor iets te veel onbeantwoorde vragen en iets te veel losse eindjes, maar zeker een boek ver boven de middelmaat.

Lees meer

Door Linda Vermeulen

op 27/08/2020

Wie Herfst en Winter heeft gelezen van dezelfde schrijfster, zal ook in Lente de aparte literaire stem herkennen van Ali Smith. In dit boek gaat de schrijfster op hetzelfde elan verder, in stijgende trap.

Het boek is een bundel van korte verhalen en fragmenten afgewisseld met twee langere verhalende gedeelten. Wie bij de titel Lente en de frisse cover denkt aan een lieflijk, makkelijk leesbaar boek komt bedrogen uit. Verwacht je aan een 'lastige' leeservaring. Het boek speelt zich overigens meestal af in andere jaargetijden, vooral in oktober. Niet in de lente. De lente is ver weg in dit boek.

Wat al onmiddellijk opvalt in het eerste korte deel is het gebrek aan interpunctie. Komma's en punten ontbreken nagenoeg.

Het zou zo uit het nieuws kunnen komen: koppen van Twitter, Facebook en andere sociale media.

Het is een onaangename leeservaring. Je blijft met veel vragen achter. De trend is gezet. Ook in de verhalende gedeelten zijn de gedachten van de (alwetende) verteller springerig. Ze stuiteren over en weer, heen en weer, gaan alle kanten op. Vaak had ik het gevoel in een rollercoaster te zitten of naast een ADHD'er.

De twee verhalende gedeelten zijn eerder kapstokken om de ideeën van de auteur aan op te hangen. Ideeën over kunst, maatschappij, over verhalen, over nieuws en fake-nieuws, over waarheid en verzinsels.


Veel personages en gebeurtenissen, recent en uit het verleden, passeren. Play for Today, Pericles van Shakespeare, Katherine Mansfield, Thomas Reiner Rilke, Michael Collins, Ierland en de roerige geschiedenis tussen Ierland en de Britten, Ragnarok, de Maguires, Windrush, etc.

Hoe meer je bekend bent met de actualiteit, literatuur en de geschiedenis van de Engelsen, de verhoudingen tussen Ierland en Engeland, hoe beter. En anders is er nog altijd Google en Wikipedia dat ik vaak heb geraadpleegd tijdens het lezen.

Een onmogelijk boek over een onmogelijke tijd: de onze.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief