De Brexitmoorden

Hugo Luijten

4 /5

Gelezen? Geef jouw waardering

Succesvol toegevoegd

Tijdens de nerveuze brexit-onderhandelingen wordt een bekende Europese politicus bij het lijk van zijn assistent aangetroffen. Alle bewijsmateriaal wijst hem als dader aan. Maar wanneer het onderzoek stilaan afgerond lijkt, begint commissaris Stef Cools te vermoeden dat er meer aan de hand is.

De mysterieuze tegenkanting van hogerhand wijst op een grootschalige doofpotoperatie. Als er dan plots weer een dode valt, dreigt de zaak volledig te ontsporen...


Wat anderen schrijven over dit boek

Ik zag op Facebook een ad van dit boek voorbij komen, en de cover sprak me wel aan. Eerlijk gezegd werd ik echt omver geblazen door dit boek. Waar heeft die schrijver al die tijd gezeten? Meer van dat!
De setting is lekker klassiek: heerlijke grumpy old man als commissaris, die bij momenten echt hilarisch is in zijn onliners en de dingen die hij meemaakt. Verder is het gewoon een zeer spannend boek, ombladeren geblazen! De twee verhaallijnen komen op ingenieuze wijze samen en je blijft tot het einde gissen wie er nu achter de moorden zit. De politieke verhaallijn is minstens even spannend en de karakters zijn ook daar stevig uitgewerkt.
Ik ga meteen zijn andere thriller bestellen ('Verast'), hopelijk heb ik nu niet teveel spoilers gelezen want het wekt af en toe de indruk dat het een vervolg is.

September jongstleden kwam Verast uit, de eerste thriller van Hugo Luijten (hij debuteerde met de oorlogsroman 'Offer voor een verloren zaak'). Een prachtdebuut wat mij betreft, dus de Brexitmoorden wekten meteen mijn nieuwsgierigheid.

'Verast' speelde in het voor veel mensen Antwerpen, 'De Brexitmoorden' hebben Brussel als decor. De schrijver krijgt het voor elkaar dat je je op één of andere manier thuis gaat voelen in deze enorme stad (ook al ken ik zelf niet veel meer dan de toeristische high lights). Overeenkomst tussen de twee thrillers is dan weer dat we commissaris Stef Cools weer tegenkomen. Cools is van de Antwerpse federale politie maar wordt tot zijn eigen verbazing met deze klus in Brussel belast. Stef Cools drinkt veel te veel, rookt als een schoorsteen en worstelt met een scheiding. Dat alles belet hem niet een heerlijke cynische humor te hebben. Ik moest regelmatig grinniken, en dat overkomt me lang niet bij elke thriller.

Het verhaal begint met een Europees parlementslid, die bij het lijk van zijn assistent wordt aangetroffen. Al het bewijsmateriaal wijst hem als dader aan.
Het boek speelt verder met de Brexitonderhandelingen op de achtergrond én met politieke verwikkelingen in België. Ik was al fan van 'Borgen' en 'The Killing', het doet mij goed nu eens een Belgische variant op dat thema te lezen. Absoluut zonder vervelend te worden, is tussen de lijnen door de moeilijke politieke situatie in België goed weergegeven.

Cools en zijn team hebben het niet makkelijk, dat blijkt uit deze met vaart geschreven thriller. De plotwendingen vormen stuk voor stuk mooie verrassingen en het geheel is op een zeer actueel tijdsbeeld gebaseerd.

Het boek is voor de komende vakantieperiode zeer zeker een aanrader!

Tip: lees de boeken best in volgorde. Dus eerst 'Verast' en dan pas 'De Brexitmoorden'. Twee vakkundig geschreven thrillers van een nieuw Vlaams talent.

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?
Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Inschrijven nieuwsbrief

Meld je aan om verder te gaan!