Het Gordijn

Door Kader Abdolah

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Het leven van Kader Abdolah is in twee periodes te verdelen. De eerste helft van zijn leven woonde hij in Iran; de tweede helft begon met een vlucht uit zijn land die hem naar Nederland zou voeren. In Nederland begon hij met een nieuw leven en schiep hij zijn literaire oeuvre. Zijn boeken werden vertaald en hij reisde de wereld over, naar lezers in alle landen. Maar naar één land kon hij nooit meer terug: zijn vaderland. En dat terwijl zijn moeder intussen in de winter van haar leven belandde. Recentelijk reisde Kader Abdolah naar Dubai, het land van zand en olie, om daar zijn moeder en zus te ontmoeten, wat voor haar gemakkelijker was en voor hem veiliger. Hij wilde zijn moeder zien, misschien wel voor het laatst, en vooral omdat ze geleidelijk in de wereld van de dementie aan het verdwijnen was. Maar eenmaal in Dubai aangekomen werd hij geconfronteerd met een geheimzinnige wereld van de ouderdom waarin zijn moeder hem steeds dieper meenam. het Gordijn is het hoogstpersoonlijke, soms hilarische en soms ronduit pijnlijke verslag van Kaders ontmoeting met zijn moeder. Met het Gordijn neemt de schrijver ons mee op een ongewone reis. het Gordijn is een compact boek. Maar het is een boek van een grote intensiteit en bevlogenheid, geschreven door een van de fijnzinnigste schrijvers van onze letteren. Kader Abdolah (Iran, 1954) is sinds zijn debuut De adelaars (1993) niet meer uit onze letteren weg te denken. Tot zijn grote en internationale succesvolle romans behoren onder meer Spijkerschrift (2000), Het huis van de moskee (2005), De koning (2011), Papegaai vloog over de IJssel (2014) en Salam Europa! (2016, longlist ECI Literatuurprijs). Over Papegaai vloog over de IJssel: 'Een dik, spannend en aandoenlijk boek over migranten en lokale perikelen in Nederland.' NRC Handelsblad 'Een prachtig boek om te lezen. Een boek dat tot nadenken stemt.' Nederlands Dagblad Over Salam Europa!: 'De afwisseling van heden en verleden maakt Salam Europa! qua compositie interessant, maar ook verrassend leesbaar.' Friesch Dagblad

Wat anderen schrijven over dit boek

Door Lut Lut Van Hoof

op 16/07/2018

Kader Abdolah beschrijft liefdevol en met mededogen de relaties met zijn ouders, zijn moeder, zijn familie. Hij doet me weer even stilstaan en hij geeft me de kans om te oefenen in onbevooroordeeld te kijken. Wat doet ontheemd zijn met een mens? Kader Abdolah weet het als geen ander.

Lees meer

Door Leen Broeckx

op 12/07/2018

Een vlot geschreven boek. Een mooie weergave van een moeder-zoon relatie. Een ontroerende en soms grappige beschrijving van de moeder die lijdt aan dementie. Een meeslepend reisverhaal dat goed wegleest tijdens de vakantie.

Lees meer

Door Diana Delmel

op 10/06/2018

Mooi moeder zoon verhaal, waar komische situaties, liefde en verdriet zijn verweven tot één

Lees meer

Door herman verheirstraeten

op 23/05/2018

Wat kan die man schrijven! Zelfs in dit verhaal dat wat magertjes overkomt blijft zijn pen boeien. Het is een mooi verhaal, maar hij vindt er blijkbaar zijn draai niet in, en verliest zich soms in lang uitvallende zijwegen. Ik heb het respectvol uitgelezen, zelfs al vind ik het dus iets minder uitgewerkt dan zijn vroegere boeken.

Lees meer

Door Mariejeanne Van Steen

op 06/05/2018

Kader Abdolah,wil zijn moeder nog eens ontmoeten,na 15 jaar. Hij ontvluchtte zijn vaderland Iran,en woont in Nederland. Naar Nederland komen lijkt onmogelijk,zijn moeder is dementerend. Een plek niet te ver van Iran, is Dubai. Niet een keuze van harte,wel praktisch.Hij vindt het een kunstmatige stad,en beetje ironisch schrijft hij,er is een"Minister van Geluk". Er woont een neef van zijn vrouw,altijd een ankerpuntje.In Teheran zijn reisbureaus die alles regelen ,voor bejaarde ouders die hun kinderen in Dubai willen ontmoeten.
Het gordijn herinnert hem aan zijn jeugd,zijn moeder vertelde hem verhalen vanachter een gordijn,in Iran. Op het einde vh boek,verdwijnt zijn moeder achter een gordijn in de moskee.
Zelf ontvluchtte hij Iran na het schrijven van een boek,ivm de Koerden.Zijn zus verstopte het manuscript,kwam in de gevangenis ,een neef werd ter dood veroordeeld. De schrijver kan Iran ontvluchten.Deze gebeurtenissen bepalen zijn verdere leven.Zijn zus wel op vrije voeten vergezeld zijn moeder naar Dubai.
Het wordt een aftasten naar elkaar,de afstand en gebeurtenissen staan hen in de weg.
Perzen en Arabieren,een gevoelige snaar,reëel nog aanwezig in de hoofden van de Iraniërs,historisch gegroeid.
Zijn moeders droom is nog een reis naar Mekka. In het boek lees je hoe hij haar wens op zijn manier doet uitkomen.
Soms lijkt het boek oppervlakkig,misschien heeft de reële afstand van plaats,tussen moeder en zoon,en broer en zus,en de ziekte van zijn moeder,en de gevangenschap van zijn zus,een dichter tot elkaar komen in de weg gestaan. Toch een mooi boek,hoe het families kan vergaan,door omstandigheden boven hun hoofden.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief