SPQR

Door Mary Beard

Waardering
Jouw waardering
Succesvol toegevoegd
Het oude Rome is belangrijk. De geschiedenis van het rijk, van zijn veroveringen, wreedheid en uitspattingen, is voor ons nog altijd een ijkpunt. Zijn mythen, verhalen, disputen en problemen houden ons nog altijd bezig.

SPQR biedt een frisse kijk op de Romeinse geschiedenis door een van ’s werelds belangrijkste classici. Mary Beard onderzoekt niet alleen hoe Rome van een onbelangrijk dorp in Midden-Italië uitgroeide tot een wereldmacht die heerste over een gebied van Spanje tot in Syrië, maar ook hoe de Romeinen zichzelf en hun wereld zagen, en waarom dat van belang is tot in onze eeuw.

Deze gezaghebbende geschiedenis omspant duizend jaar, en werpt een nieuw licht op veel aspecten van de Romeinse beschaving, van de slavernij en de religie tot het stromend water. Het is het definitieve boek over het oude Rome, verrassend en goedgeschreven.

Wat anderen schrijven over dit boek

Door ferre belmans

op 17/11/2019

Dit boek van Mary Beard, een professor in geschiedenis bevat veel details en weetjes van Rome zoals bv dat ze soms wel met zo een 700 man in de senaat zaten. Maar het heeft ook een grotere verhaallijn waarbij ze uitlegt hoe Rome is gegroeid van een kleine nederzetting tot een groot rijk in enkele eeuwen. In dit grote verhaal denk de auteur niet enkel aan hoe het vroeger was maar soms legt zo ook de link met de actualiteit, wist jij bv dat ze vroeger de pensioenleeftijd verhoogde als ze de pensioenrekening wouden verlagen, net zoals dat dit jaar nog gebeurd is. Ook staat dit boek nog vol met foto's en kaarten wat je een duidelijk beeld geeft van hoe het vroeger was. Als je van geschiedenis houdt en je wilt meer te weten komen over het vroegere Rome dan is dit boek een echte aanrader!

Lees meer

Door Maarten Mostmans

op 17/11/2019

SPQR, een geschiedenis van het Romeinse rijk. Is een zeer interessant boek waar Mary Beard de geschiedenis van het Romeinse rijk omschrijft vanaf de stichting van de stad tot het door keizers geleide imperium. Het boek bevat veel details, maar toch weet Mary Beard de grote lijnen goed te schetsen. Zij is professor geschiedenis, ze gaat dan ook zelf kritische vragen stellen bij de gebeurtenissen van die tijd, hieruit kan men afleiden dat dit boek dus objectief geschreven is. Er staan ook verschillende afbeeldingen van schilderijen en muntstukken in het boek die ons een duidelijker beeld geven van die tijd. In SPQR worden verschillende fases van expansie beschreven: het ‘dorp’ Rome, de veroveringen van heel Italië en later de uitbreiding tot het enorme rijk. Het gaat hier niet alleen over de militaire veroveringen, maar ook over hoe de bevoorrading voor die talrijke strijders over zo’n grote afstand verliep. Ook wordt de politiek beschreven en hoe ze samenwerkte met andere lokale heersers om op afstand te kunnen blijven besturen. Het dagelijkse leven in Rome wordt ook beschreven, de overvolle straten, het gebrek aan sanitair, ziektekiemen, … . Dit boek leest over het algemeen goed op een paar moeilijker woorden na, maar is toch een aanrader voor mensen die wel geïnteresseerd zijn in deze geschiedenis.

Lees meer
Schrijf je mening over dit boek. (Je voornaam & achternaam worden getoond)
Geef je waardering:

Uw recensie werd succesvol toegevoegd

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief